Щомісяця ПрАТ «Барський машзавод» виробляє продукції на 10-12 млн грн., половина з якої експортується у Румунію, Туреччину, Вірменію та інші країни.

Це єдиний завод-виробник в Україні, який випускає обладнання для консервної, кондитерської та хлібопекарської промисловості. А ще виготовляє сміттєсортувальні станції, котли і котельні установки для бюджетних організацій — шкіл, лікарень, дитсадків, ФАПів… Але життя крокує вперед і вимагає змін.

– Бар як плодово-ягідна столиця Вінниччини потребує обладнання для переробки яблук, малини, вишні, полуниці, смородини… Сьогодні запроваджуються дуже цікаві сучасні технології виробництва соків, пасти, джемів, повидла, овочевої ікри і дитячого харчування. Апельсинові, виноградні та інші соки зазвичай купажирують з яблучним, отже, основний акцент ми робимо на лінії переробки яблучної сировини, — сказав Ілля Лук, голова правління ПрАТ «Барський машзавод», депутат Барської райради. — Раніше ми випускали лінії великої потужності, розраховані на випуск 6000 банок/год. З урахуванням потреб теперішнього садівництва, про які говорилось на недавньому фестивалі Apple Bar, заводські конструктори проектують лінії меншої потужності — близько 1200 банок/год. А ще плануємо налагоджувати виробництво обладнання для сушіння і заморожування ягід і фруктів — це найбільш перспективний світовий напрямок, який дозволяє зберігати корисні властивості цієї продукції.

Питання екології, які турбують весь світ, нині у центрі уваги барських машинобудівників.

– Відходи зменшуються у 3-4 рази після їхньої переробки на сміттєсортувальній станції! — наголосив Ілля Лук. — В Іллінці і Козятин вже надійшли сміттєсортувальні станції виробництва нашого машзаводу. Здана в експлуатацію така ж станція у Мурованих Курилівцях. Для станції у Хмільнику ми будемо готувати приміщення. А ще у заводському портфелі замовлень — виграний тендер на транспортер у Яремче. Ведуться перемовини з Тульчином та з Південноукраїнською АС на виготовлення сміттєсортувальних станцій. Так що робота буде.

– Скільки людей працює на Барському машзаводі?

– У нас 330 співробітників, середня зарплата 7000 грн.

Головний інженер і районний депутат Олександр Лотоцький відзначив, що на Барському машзаводі працює найсучасніше обладнання, таке, як швейцарська лазерна установка порізки листового металу, установка подачі кисню тощо.

– Звичайно, виробникам набагато легше було б працювати, якби в державі була стабільність — курс долара тримався б на рівні – і банки видавали б кредити під нормальні, а не драконівські проценти, — зауважив Олександр Лотоцький.