В неділю 18-го під головною московською церквою у Вінниці бунту проти Симеона не вийшло! Бо публічно вимагали пояснень від митрополита і обурювались його поведінці тільки 20 бабусь в стилі “пачему гасударства і парашенка лезут в наші діла?”… І тоді ще помічник депутата Вінницької облради із “Укропу, адвокат Олександ Шавлюк!

Аргументи захисників “русского церковгго міра” у Вінниці під церквою МП прийшли послухати десятки журналістів, АТОвці, активісти, поліція та СБУ… Бо одні хотіли від Симеона каяття і пояснень. А інші боялись провокацій, зіткнень і «картинки» про релігійну війну із Вінниці для раша-ЗМІ.

Тому з самого ранку зі початку недільної служби 18-го листопада біля вінницького Свято-Преображенського собору були посилені заходи безпеки і досить нервова обстановка з огляду на можливий «проросійський» мітинг.

Але акція щодо недовіри православних прихожан митрополиту Вінницькому і Барському Симеону провалилась… Адже на заклик адвоката Олександр Шавлюка відгукнулись всього два десятки бабусь, які не приховували своїх різких думок про майбутнє об’єднання українських православних церков та повторювали завчені «мантри» про розкол…

– Я і ці люди хотіли би почути владикою Симеона тут, публічно, при всіх! Бо він або йде у автокефалію, або залишається в нашій Українській православній церкві. Ми не хочемо зіткнень, ми хочемо чіткої відповіді і все, – заявив присутнім адвокат Шавлюк.

Далі близького години йшла відкрита дискусія про рішення собору УПЦ МП, про вчинок Симеона, про розрив МП із Константинополем, про канони, розкол і про агресію Москви.

Цікаво, що поки адвокат Шавлюк спілкувався із журналістами, то поряд «шипіли» на всіх і вся бабусі в хустинках…

А за кутком біля обласного Апеляційного суду на всяк випадок чергували десятки поліцейських, бо під храмом МП цього ранку можна було очікувати чого завгодно.

Водночас, АТОвці Вінниці чітко заявили, що не допустять жодних провокацій, зіткнень чи дестабілізації в місті на релігійному грунті:

– Філіалу ФСБ під куполами церкви ми не допустимо! Бо ми ніколи не забудемо, хто благословляв зброю на вбивство наших побратимів та мирних людей на Донбасі. Розхитати Вінницю і Вінниччину не вийде…, – запевнив ветеран АТО Леонід Гуменний.

І вже за кілька голин стало відомо, що вінницький “Укроп” відхрестився від адвоката Шавлюка, який 18 листопада у Вінниці очолив бабусь проти Симеона!

– Він не “член” партії…І сьогодні наш колега – каталик за віросповіданням, в якого він працював на громадських засадах в обласній раді, виключить Шавлюка із числа своїх помічників., – заявив керівник «Укропу» в облраді Григорій Зозуля.

Також варто відзначити, що “Русскій мір” дійсно не має шансів у Вінниці та області на релігійну війну! Бо це в неділю нині показали настрої в СБУ, серед поліції, активістів, фронтовиків та самих прихожан!

Фото Сергія Хіміча