Переповнений та задушливий зал СК «Нокауту» при Монатіку, жахливий звук на довгоочікуваній Kazka та заборона потанцювати на  запальному Jah Khalib…

А якщо добре подумати, то лише за рік можна нарахувати до десятка концертів, які не те, що не вразили, а залишали по собі відчуття даремно втрачених часу та грошей.

Приїзд того чи іншого виконавця часто анонсують за кілька місяців. Нам обіцяють шквал емоцій, драйв або романтику і все це не за малі гроші, а в результаті ми отримуємо лише негативні емоції від заходу: кілометрові черги на вході, а потім в гардеробну, тиснява, несправні кондиціонери і як вишенька на торті – поганий звук, коли виконавця чути лише біля сцени. А мрія відчути «живу» музику, що буде не гірша студійної, так і лишаються мрією, ну принаймні у нашому місті.

У поганій якості проведених концертів, вінничани часто звинувачують організаторів.

– Приїхали на Монатіка (концерт відбувався в СК «Нокаут» – ред.) за годину до старту, щоб спокійно і не кваплячись зайти, але нас очікував сюрприз. – Ділиться враження про організацію концерту Дмитра Монатика, Вадим Зелінський. – Маленький хол, гардероб закритий – відкрили лише за 20 хв до старту. Усі ринулись здавати верхній одяг, як в бій…. Далі концерт, море позитиву і драйву!!! Дорога назад була ще важчою. Організація заходу на нулю, усі ринулись до гардеробу в той же маленький хол. Тим, кому пощастило забрати верхній одяг, шлях “на волю” був закритий і потрібно було пробиватись через натовп з боєм і криком. Натомість із організаторів не було видно взагалі нікого. Лише за годину цієї боротьби з’явились охоронці і почали кричати й хамити… Зіпсований настрій.

Найбільш очікувати концерт осені 2018 – концерт україномовного гурту Kazka, чия композиція «Плакала» увійшла до десятки міжнародного чарту Shazam, теж не обійшовся без негативних відгуків про організаторів. Kazka давала концерт у нічному клубі Feride Plaza.

– Звук був просто жахливий. Складалось враження, що вокалістка співає у вимкнений мікрофон. Музика«губилась» вже за кілька метрів від сцени. Думаю, в гонитві за грошима організатори економлять на звуковому обладнанні. – Зауважує Олена Охримчук.

Однак, часто буває, що ситуацію зі звуком не врятує навіть висококласний беклайн (звукове обладнання – ред.). Якщо, до прикладу, в закинутому заводі з площею у 1000 квадратних метрів поставити парочку потужних колонок, звук навряд чи буде гарним. Адже на звук впливають навіть найдрібніші деталі – від конфігурації залу, до пропорцій його ширини та довжини. Крім того, в битком набитому залі, аналогічно, як і в напівпорожньому – звук може кардинально відрізнятись від попереднього задуму звукорежисера.

Відомий у Вінниці організатор концертів Влад Сівак підкреслює, що гітара ніколи не звучатиме яскраво, бас – гудітиме, а голос звучатиме як із «бочки», якщо не враховувати всі ньюанси концертного залу, навіть покриття стін.

– Є багато різних причин, через які звук може бути, м’яко кажучи, поганим: неякісний беклайн, непроведений вдало саундчек, акустика залу і навіть людський фактор – непрофесійний звукорежисер – пояснює Влад Сівак. – До того ж, зали потрібно підбирати відповідно до концерту. Можу сказати, що концерт холу, схожого по рівню на львівський «Малевич» у Вінниці точно немає. І до цього треба тягнутись.

А от на концерті запального хіп-хопера JahKhalib, що виступав в Будинку Офіцерів, минулого тижня, прихильникам його музики заборонили танцювати. І знову ж таки зіграла специфіка залу, яка більше підходить для проведення вистав, шоу-програм чи організації партійних з’їздів…

На жаль, в нашому місті немає універсального концертного холу, де можна провести будь-який захід, від дитячого свята до концерту зірки світового рівня.

Тому, якщо ви хочете ходити на концерти у Вінниці, не виставляйте собі планок якості, щоб потім не розчаровуватись.

Віктор Галушка