Заробити на новій дорозі при в’їзді у Козятин намагався голова районної ради Віктор Слободянюк. Суд випустив його під домашній арешт.

Заробити на новій дорозі при в’їзді у Козятин намагався голова районної ради Віктор Слободянюк.

А заручився він підтримкою підприємства «Дружба» у Кордишівці. Саме останньому на банківський рахунок мали перекинути 95 тисяч гривень керівники каолінового комбінату, аби їздити по ній вантажівками. І це при тому, що там встановлений знак про навантаження 5,5 тонни на вісь. У цьому переконані співробітники управління захисту економіки та правоохоронці. Посадовцю, якому в рідних краях дали прізвисько Мафік, інкримінували вимагання неправомірної вигоди та намагались залишити під вартою. Втім, цього не сталось.

Новина про резонансне затримання голови Козятинської райради стала відома ще у середу ввечері. А вже наступного дня прокурор Вінницької області В’ячеслав Соколовий зібрав брифінг та повідомив перші подробиці.

– Слідством встановлено, що голова райради, вступивши у змову із керівником приватного підприємства, вимагали від суб’єктів господарювання кошти. Мовляв, тоді не будуть створювати перешкод у здійсненні перевезень Жежелівського каолінового заводу через новозбудовану автодорогу у Козятині. Коли схема спрацювала, керівник вимагав від перевізників хабар, – розповів прокурор. — Отримавши ухвалу суду, у середу під час обшуків у помешканні посередника вилучено 45 тисяч гривень із цієї суми. Також обшуки провели у кабінеті голови райради. За результатами зібраних у ході слідства доказів обох фігурантів справи затримали та доправили до слідчого ізолятора. Процесуальне керівництво здійснює прокуратура. Готується підозра та обрання запобіжного заходу.

А голова обласного осередку Аграрної партії Сергій Гуцол ось як прокоментував ситуацію.

– Дискредитація голови районної ради почалась давно. Уже для всіх не новина, що посадовці вищого рангу намагаються розвалити район, а Віктор Слободянюк цьому перешкоджає. І скоро вибори, тому знищуються всі сильні опоненти. І це саме він почав робити дорогу при в’їзді у Козятин, яка славилась метровими катакомбами. Зрозуміло, що фінансування не вистачало. Тому голова райради озвучив це питання і став шукати джерела. Перевізники погодились дати по 10 тисяч гривень. Так само представник каолінового заводу на попередніх переговорах погодився дати кошти. А тоді пішов до органів та поскаржився, – каже Сергій Гуцол. — Віктор Слободянюк заможна людина. Не думаю, що він би повівся на такий хабар. Ми були під час обшуку і в кабінеті голови нічого не знайшли.

Вже цієї п’ятниці у Вінницькому міському суді розглядали скаргу на незаконність затримання Віктора Слободянюка. Підтримати його прийшли однопартійці, друзі та родичі. До зали пустили лише дочку, син та жінка чекали в коридорі. В результаті голова суду Андрій Михайленко скаргу адвоката Михайла Гурби не задовольнив. А вже в суботу вранці служителі Феміди обирали міру запобіжного заходу для голови райради. Під дверима зібрались десятки людей, серед яких ми впізнали колишнього екс-голову Козятинської райради Сергія Лановика та директора Інституту кормів Олександра Корнійчука. Вони висловлювали свою підтримку та бажання взяти його на поруки. За всім цим слідкував боєць АТО з Козятина Олег П’явка, у якого свого часу був конфлікт з Віктором Слободянюком через землю для побратимів. В результаті воїн та його однодумці кинули голову до сміттєвого баку.

Коли на суді Віктора Слободянюка запитали, чи визнає себе винним, він відповів, що в жодному пункті він цього зробити не може. Мовляв, доказів його вини немає і тиску ні на кого не вчинив.

Втім, представники обвинувачення зазначають: мають достатньо доказів вини керівника райради. Це рапорт про вчинення кримінального правопорушення, протокол обшуків, допиту свідків, матеріали проведення негласних слідчих дій. І, зважаючи на те, що посадовець вчинив тяжке кримінальне правопорушення, яке передбачає від 5 до 8 років тюрми з конфіскацією майна, прокурор клопотав про тримання під вартою.

Вінницький міський суд обрав для підозрюваного цілодобовий домашній арешт. Рішення представників Феміди адвокат обвинуваченого буде оскаржувати.

Вікторія Снігур
Фото і відео Сергія Хіміча