Минулої п’ятниці у соцмережах з’явилося повідомлення про те, що вінницькі прихильники Московського патріархату викликають владику Симеона у Преображенський собор для пояснень, чому він не підписав рішення Собору ієрархів у Києво-Печерській лаврі.

Втім, обіцяної гострої розмови так і не відбулося. Вірніше, вона була, але спокійно, мирно і аргументовано. Сваритися після пояснень владики Симеона нікому вже не хотілося. Натомість з собору вдалося витягнути для пояснень Олександра Шавлюка, юриста і, як він себе назвав — помічника депутата обласної ради від партії «УКРОП» Олексія Бородія. Цей помічник, власне, і поширював заклик зібратися і поговорити. Але чітких думок і пояснень ніхто не почув.

– Позиція православних християн, котрі вірять в Бога, а не в політичні баталії, проста. Одне діло патріотизм. Я сам патріот. А віра — це трохи інше, — намагався пояснювати

О. Шавлюк. — Я проти створення автокефальної помісної церкви. Вселенський Патріарх взяв на себе забагато повноважень.

Вже у понеділок вінницькі «укропівці» «відхрестилися» від цього ярого прибічника Московського патріархату.

– Ми за Помісну Церкву України, – заявив голова обласного

«Укропу» Григорій Зозуля. – Це провокація. Тому цьому незрозумілому помічникові депутата поставили ультиматум: до обіду скласти повноваження.

Від редакції. Зрозуміло, що це доленосне питання для України зачіпає кожного. І у вас, шановні читачі, є різні думки з цього приводу. Саме тому діліться ними з нами. Обіцяємо вислухати кожного, адже саме у суперечці народжується істина.

Фото Сергія Хіміча