Уже кілька років село Спичинці лихоманить. Місцеві жителі закидають голові Олександру Ремарчуку корупційні дії, порушення під час проведення сесій, грубу поведінку та навмисне знищення школи. Натомість очільник усі звинувачення відкидає і впевнений: його хочуть дискредитувати, аби забрати посаду.

– Відколи на посаді Олександр Ремарчук, відтоді спокою в селі нема, — розповідає голова ініціативної групи, депутат сільради та екс-директор школи Віталій Ратошнюк. – У Спичинцях про проведення засідань повідомляють телефоном навіть у день сесії. Рішення, які виносяться, заздалегідь прийняті одноосібно сільським головою. Блокується робота постійних комісій. Підтасовуються факти рішень сесій. Бюджетні кошти дерибаняться. Уже давно в селі налагоджені схеми, за якими проводяться закупівлі за завищеними цінами продуктів харчування, обладнання, інших речей, проведення ремонтів бригадами з попередніми домовленостями про «відкати». Регулярні зміни до бюджету мотивовані направленістю коштів на потреби дитячого садочка, де завідуючою працює дружина голови. В розділі про партійність Олександр Ремарчук досі відноситься до Партії регіонів. Голова видавав дозволи на незаконний видобуток цінного шару ґрунту з метою продажу. Заведена справа у поліції. За три роки каденції голова жодного разу не провів схід села. У минулому році голова взявся робити дорогу. На голу землю насипав щебеню. То камінці були такі великі й гострі, що люди порізали колеса. Крім того, голова образив атовців, давши їм по 1,5 га землі. Натомість немісцевим видав по 2.

Місцевий мешканець Олександр Лісовий додає: голова дозволяє собі підіймати руки до дітей. Нещодавно ні за що вдарив його племінника-школяра. На місці були правоохоронці, але нікого покарано так і не було, бо голова залякав батька-опікуна. Мовляв, відберуть дітей.

Віта Гошко також незадоволена ситуацією у селі.

– Людям немає куди вивезти сміття, а голова не може облаштувати місце, викликає наряд поліції та ще й судився із нами через це! Він не має права обзивати нас бидлом, а завідуюча – тикати дорослим людям дулі.

Одним із наболілих питань у селі є закриття в цьому році школи, яка розташована у маєтку Тишкевича — пам’ятці архітектури  19-го століття.

– Питання про долю навчального закладу підіймалось на районній сесії. А про закриття вже у селі вирішили. Депутати, наближені до голови, підтримали. Батьків учнів навмисно змусили забрати дітей зі школи та возити в Погребище. А у нас було 52 школярі. По всіх нормах школа мала працювати. А тих, хто вагався, банально пресували, залучаючи роботодавців. Школу технічно закрили. У квітні виграли унікальний проект із реконструкції школи, бо вона була в запущеному стані. І яким шоком стало для нас, коли ми не отримали ці кошти. За два тижні до початку навчального року я дізнався, що голова звертався до РДА і передав, що школа не має перспективного розвитку. З інфраструктури у нас залишився той самий дитячий садочок, де керує жінка голови. І що цікаво: ходить туди зі Спичинець 5 дітей. Всіх інших привозять із трьох інших сільрад.

Голова Спичинець Олександр Ремарчук звинувачення заперечує. Каже: сільрада працює з дотриманням усіх чинних законів та правових актів, а також опирається на Закон «Про місцеве самоврядування».

– Схід села у нас відбувся у квітні 2018 року. Рішення на сесії приймаються більшістю голосів депутатів. Віталій Ратошнюк протягом всього часу як став депутатом веде себе зухвало по відношенню до колег та мене, погрожує, використовує нецензурну лексику. Тому на ці дії у нас увірвався терпець, і нещодавно ми подали заяву до поліції, де є вісім підписів. Так, я був членом Партії регіонів, але вийшов звідти разом із іншими після подій на Майдані 2013 року, засудивши злочинні дії. Протягом останніх років разом з депутатами та громадою всіляко допомагаємо АТО. За скаргою Віталія Ратошнюка на мене справді була порушена кримінальна справа «за зняття верхнього родючого шару ґрунту». Перевірку проводили. Порушень вимог земельного законодавства не було. У мене є чимало доказів, що на посаді директора Спичинецької школи вищевказана особа здійснила низку порушень. Мене хочуть знищити, аби зайняти мою посаду.

Втім, жителі села налаштовані рішуче.

– Що, це вже у нашому селі заборонено висловлювати свою думку, бо голова буде скаржитись у поліцію та місцевим чиновникам? А де ж демократія? Ні, в людей немає мети вигнати голову, але його поведінка та робота не влаштовують нас, — додає Віталій Ратошнюк. — Саме тому ми будемо підіймати питання про висловлення недовіри голові.

Вікторія Снігур
Фото та відео – Олексія Бойко