Уже 42 місяці у столичному СІЗО знаходиться вінничанин Андрій Романюк, якого підозрюють у тероризмі, насильстві та вбивстві двох правоохоронців.

За ці злочини нашому земляку загрожує ув’язнення строком на 15 років, оскільки на момент вчинення  він був неповнолітнім. Інші фігуранти цієї справи — Микола Мнишенко та Дмитро Ситніков – мають запобіжні заходи у вигляді особистого зобов’язання, а вінничанка Віта Заверуха — вийшла під заставу 1,5 млн грн. Весь цей час Дарницький райсуд Києва автоматично продовжував Андрію Романюку тримання під вартою.

Але 15 листопада представники Феміди дали можливість підозрюваному нарешті обійняти рідних та друзів. Проте застава, яку призначив суд, вражає — це 3 мільйони 500 тисяч гривень. Зрозуміло, що для матері Ольги сума є непідйомною, адже родина живе досить скромно. Саме тому активісти, які на засіданнях підтримували Андрія, написали звернення до народних депутатів про допомогу та організували через Інтернет збір грошей.

– Андрій — це той самий хлопець, який в  15 років  витягував поранених з Інститутської. Був серед активістів, які з 25 січня 2014 року блокували Вінницьку обласну державну адміністрацію. А  в 16 – уже був на передовій. В СІЗО його заразили гепатитом В, який уже перейшов у хронічну форму, – розповіла активістка Аліна Боднар. – Хоча по факту ще й не жив… Проте Андрій навіть в СІЗО хапається за можливість не здаватись: він продовжив навчання у спеціалізованій школі №139 м. Києва з поглибленим вивченням математики та отримав атестат про повну загальну середню освіту, дистанційно влаштувався на роботу, самостійно пише тексти для годинних промов,  заочно навчається на дистанційних курсах.

У Андрія  немає зв’язків чи грошей. Ми не віримо, що він причетний до злочину, з нього вибили покази. За цей час 46 суддів змінились у справі та 73 прокурори. Я хочу, щоб кожен зрозумів, що 3,6 року можна відсидіти без надії на справедливість і без розгляду справи. Ось стан правосуддя. Ось історія людини, яка і так платить дуже дорогу ціну за це. А тепер має заплатити фінансово, щоб жити.

Відомо, що на даний час люди зібрали для Андрія майже 14 тисяч гривень. Якщо суд прийме рішення повернути заставу, обіцяють кошти передати на добру справу.

Віталіна Володимирова