Минулого тижня стало відомо про те, що у столиці заарештували підозрюваного у вбивстві театрального режисера та майданівця Олександра Храпаченка.

Ним виявився колишній снайпер підрозділу «Омеги» Дмитро Хміль. Чоловік родом із Корделівки Калинівського району. За даними слідства, постріли здійснювали із будівлі Кабміну. В рішенні Печерського райсуду від 3 листопада 2018 року, згідно з яким чоловіка взяли під варту, вказано, що командувач Внутрішніми військами Станіслав Шуляк дав наказ направити на вулицю Інститутську групу снайперів «Омега» в допомогу спецроті «Беркута». У число однієї з них і входив старший інструктор з підготовки снайперів з Вінниччини.

– Куля, якою був вбитий Олександр Храпаченко, мала особливий руйнівний характер, вона в тілі потерпілого вибухнула. І через це було дуже важко провести балістичну експертизу та ідентифікувати, з якої зброї куля випущена. Але нарешті у 2018 році експерт Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз чітко вказав, що ця куля була випущена із снайперської гвинтівки, закріпленої за бійцем спецпідрозділу «Омега», який дислокувався 20 лютого 2014 року на верху вулиці Інститутської, зокрема на будівлі Кабінету міністрів, – каже адвокат родин Героїв Небесної сотні Маркіян Галабала. – Зброя не була знищена, вона навіть після звільнення підозрюваного з лав Національної гвардії залишилась у власності цього правоохоронного органу.

У Корделівці нам підтвердили, що знають 38-річного Дмитра Хміля, та про його затримання не чули. У селі мешкають його батьки та сестра-вчителька.

– Хороша родина порядні люди. Нічого дивного за Дмитром не спостерігали, дуже акуратний та педантичний хлопець, – розповів нам місцевий житель. – Одружився та виїхав із Корделівки. Земляк справді служив у Києві. Про те, що був на Майдані у криваві дні, у селі не чули. А далі пішов служити в АТО. Востаннє бачив його років 5 тому, приїжджав на машині.

Крім того, відомо, що Дмитро Хміль неодноразово брав участь у міжнародних змаганнях снайперів. У 2010 році у званні капітана «Омеги» виграв 5-й міжнародний снайперський турнір зі стрільби. У минулому році земляк захищав честь України на стрілецьких змаганнях в Угорщині.

Віталіна Володимирова