Минулого тижня із ветсанзаводу в Тульчині забрали 225 овець з «фури смерті».

Дорогою до Одеси загинуло ще 5. Крім того, ще 15 овець скалічені та мають ураження очей. Їх мали відправити у реабілітаційний центр у Київ, але через бюрократичну тяганину цього не сталось. Інших тварин на три тижні помістили на карантинну зону на території фермерського господарства. Поряд — утеплений ангар. Відомо, що 9 листопада приступили до оформлення документів на розмитнення.

– Ми отримали результати досліджень і знаємо, що на неблагополучні у Туреччині хвороби вівці не захворіли. У чотирьох голів знайшли такі, які не становлять смертельної небезпеки.

Зразу було видно, що загине не менше 40 тварин. Це було видно по їхньому стану. Мало хто знає, але в овець чотири шлунки, один називають «книжкою». Так як тварини по 4-5 днів не їли і всередині було знайдено шерсть — це й призвело до фатальних наслідків. Лікувати овець в першу чергу потрібно було симптоматично. Розділити овець на хворих, умовно хворих та здорових. Кожна із груп має свою схему лікування, – розповіли у Держпродспоживслужбі Вінницької області. – Але ми робили все можливе, щоб їх врятувати. І якби не це, то загинуло б 135 голів, а не 35. За утримання, збереження тварин дбали ветеринарні спеціалісти із Тульчинського району. Велику допомогу надали волонтери. Деякі ліки купували вони, інші надавала наша служба. Тварин охороняли вночі не від людей, а від 200 безпритульних собак, які бігають територією заводу. Зоозахисники за нашу роботу пропонували кошти, але ми не взяли. Попросили купити краще хлопцям на передову обігрівачі.

Тим часом одеські та київські волонтери, які продовжують опікуватись вівцями, щодня інформують про ситуацію.

– У понеділок окуліст оглянув кожну й призначив лікування. Обробляємо рани. Усіх лежачих перевернули, зробили масаж живота, лап, підстелили солому. Справжньою зіркою отари стала вівця Люся, яка любить спілкування та ласку. Ми вже її охрестили символом незламності. Тварина на даний час перебуває у лазареті. В неї перелом задньої ноги, тому вона не пересувається. Як тільки ситуація покращиться — овець переведемо на екоферму, – розповідає волонтерка Вікторія Козаченко. — Крім овець, з Тульчина ми привезли ще й безпритульних песиків і шукаємо їм господарів.

Нагадаємо, у ніч на 27 жовтня фура з 300 вівцями, які понад два тижні провели закритими, виїхала з порту Чорноморська. Активісти не давали вивезти тварин, яких вирішили спалити живцем. Фура з худобою направилася до Тульчина, де живих овець оглянули ветеринари, а мертвих утилізували. Власниця вантажу Олена Севінч підписала меморандум про передачу тварин волонтерам. Відкрито кримінальне провадження. Триває розслідування Держпродспоживслужби, яке вже виявило ряд порушень чинного законодавства.

Вікторія Снігур