Свої твори юні автори надсилали на пошту проекту. Найкращі роботи, відзначені редакційною радою, увійшли до книги. Це 50 кращих малюнків і 50 історій. У Вінницькій області проект підтримав очільник «Всеукраїнського об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО» Анатолій Слівінський. А до Туреччини поїхали 5 школярів з Вінниці, Гайсина, Іллінців, Жмеринки і Бара.

– «Книга добра» покликана стати джерелом інформації про людяність, щирість та добро у повсякденному житті, вселяти віру в мирне майбутнє, надихати на перемоги у добрих починаннях. Вона зроблена «під старину», має дерев’яну обкладинку. Надрукована вона Центром української культури у Таллінні, на верстаті, якому вже 300 років. Крім того, з унікального саморобного паперу. «Звичайні» примірники виглядають більш «звично» і мають багато ілюстрацій, – каже Анатолій Слівінський. — Їх подарують школам та бібліотекам України. Всі історії у книзі сповнені людяності і щирості. Приміром, є твір, у якому хлопчик із зони АТО розповів, як зайшов із мамою у магазин і захотів великий сувенірний олівець, але у мами не було грошей. Тоді наші військові, що також були у магазині, купили йому його.

Серед історій, які потрапили до «Книги добра», розповідь школярки із Бара Софії Борсолюк. Дівчинка написала про те, як разом із учнями її школи пекли рогалики для бійців, аби потішити захисників. А ось восьмирічний Володя Щупко з Вінниці збирав кошти на подарунок для подружки з інвалідністю. Десятикласниця з Гайсина Настя Горбунова є активісткою дитячого волонтерського руху «Фабрики добра».

Відомо, що діткам вдалось зустрітися із Варфоломієм. Вони отримали благословіння на свої добрі справи від Вселенського Патріарха та присвятили час екскурсіям. Деякі з них люб’язно провів міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Віталіна Володимирова