Патріарх Варфоломій звернувся до українців.

Ось що заявив Вселенський Патріарх Варфоломій до 85-х роковин Голодомору:

“Як і щороку, історична і страждаюча Константинопольська Церква-Мати спілкується з усіма вами з тягарем на серці, в молитві згадуючи Голодомор українського народу, трагічну і нелюдську подію 1932-1933 років, коли безліч людей загинули від навмисного і жорстокого голоду”, – йдеться у зверненні.

Патріарх Варфоломій нагадав, що “Церква не терпить несправедливості або будь-якої сили, спрямованої підривати суспільну згуртованість”.

За його словами, неприпустимо, щоб Вселенський Престол – який, згідно зі святими канонами, відповідає за єдність і стабільність православ’я – залишався б байдужим, “коли православні люди, такі, як український народ, страждають і шукають рішення церковних проблем, які мучать їх протягом століть “.

“Ми втручаємося, тому що це наш обов’язок – виключно на основі достовірно церковних, всесвітніх і виключно з наднаціональних критеріїв – заради істини і традицій Церкви, захисту канонічного порядку й ідентичності православ’я, завжди для розвитку тіла Христового, а не для себе і не для демонстрації світової сили або влади. Залишаючись байдужими, ми залишилися б без виправдання перед Богом і історією “, – йдеться у зверненні.

Згадав Патріарх і про надання Українській Церкві автокефалії.

“Ця велика відповідальність Матері-Церкви, Святої і Великої Церкви Христової, безумовно, не має меж. Тому, так само, як і ми надали автокефалію всім помісним церквам, Священний Синод вирішив надати автокефалію багатостраждальній Православній Церкві в Україні, щоб вона приєдналася до повноти православ’я в єдності і внутрішньому мирі. Тільки Перший Престол православ’я, Константинопольська Церква, має цю велику відповідальність, згідно зі святими канонами “, – йдеться у зверненні Патріарха.

Нагадаємо, 11 жовтня було оголошено рішення Синоду в Стамбулі, згідно з яким Вселенський патріархат продовжує процедуру надання Томосу для автокефалії Української Православної Церкви.

Відзначимо, 18 жовтня Верховна Рада прийняла закон про передачу Андріївської церкви Вселенському патріархату. 10 листопада набрав чинності закон про передачу в користування Андріївської церкви Вселенському патріархату.

У ці ж дні із Росії лунають дуже неоднозначні заяви, які попахують явним розколом і дискредитацією самого патріарха та православного світу.

РПЦ: Константинопольського патріархату більше немає, його місце зайняла інша церква.

Помісні православні церкви світу стануть на захист канонів і не визнають підтриманих Константинополем розкольників України, – заявив глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон:

“Сербська Православна Церква та Польська Православна Церква недавно заявили про те, що не визнають зняття анафеми з українських розкольників і не бачать їх як канонічну церкву. Сподіваюся на те, що й інші церкви стануть на ту ж саму позицію. Це єдина на сьогодні правильна канонічна позиція», – заявив він за підсумками візитів, що відбулися днями до Олександрійського і Антіохійського патріархатів (Єгипет і Сирію).

За словами митрополита, спілкування з патріархом Антіохійським й усього Сходу Іоанном X у Дамаску було дуже теплим. Обговорювалася ситуація на Україні і дії Константинопольського патріархату, які Російська Православна Церква оцінює як підтримку розколу і вторгнення на канонічну територію РПЦ.

Константинополя більше немає.

Перед Сирією митрополит Іларіон відвідав Єгипет, де зустрічався з Патріархом Олександрійським і всієї Африки Феодором II.

«Я сказав Олександрійському патріарху, що сьогодні в нашому диптиху він займає перше місце. У нас більше немає Константинопольського Патріарха, який, на жаль, впав у розкол», – ось який шокуючий висновок робить представник РПЦ  Іларіон. Хоча, судячи Патріарха, напевно, що сам впадає у великий розкол, якщо не казати про порушення біблейської істини: «судити дії будь-якого священика – то великий гріх”. А рішення Вселенського Патріарха та Синоду необхідно сприймати із покорою.

Чомусь у РПЦ переконані, що й Вінницька область є прихильниками «Русского мира». Зокрема в заяві йдеться, що

“Зокрема свою підтримку Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію і вірність РПЦ висловлюють клірики і парафіяни місцевих єпархій, серед яких: Олександрійська, Харківська, Одеська, Вінницька, Полтавська, Дніпропетровська, Херсонська, Каменська, Запорізька”.

Хоча, як видно із позиції митрополита Симеона та батюшок 50 єпархій, які стали на його захист, і багатьох релігійних общин та парафіян, що готові перейти до Помісної Церкви України нашої області,  це явно не так. Отож, чекаємо рішення Синоду в Константинополі.

Юлія Іванюк