Занепокоєні вінничани зателефонували до редакції і розповіли про справжній спалах кору у Вінницькому медичному коледжі — 150 хворих! Причому, про цей факт нібито керівництво нікому нічого не пояснює, все тримається у суворій таємниці. Ходять чутки про дефіцит вакцини, а та, що є — неякісна. Інстинкт самозбереження від такої інформації «зависає».

Що відбувається? Яка реальна картина з захворюванням на кір? Цікавимося у начальника відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню обласного департаменту охорони здоров’я Тетяни Бондаренко.

– Так, справді, на Вінниччині, як і в усій Україні, спостерігається підвищення рівня захворюваності на кір. Маємо більше 2000 випадків тільки за цей рік. І це суттєво, у 2015-2016 роках ми не реєстрували жодного випадку захворювання на кір, — стверджує Тетяна Бондаренко. — Але це чергова хвиля, яка повторюється кожні 5-6 років. Більше того, ми вже маємо ускладнення від кору. Були випадки, коли діти першого року життя, котрі навіть по віку не можуть бути вакцинованими від хвороби, хворіли на корове запалення легень. У кількох дітей після таких ускладнень великі проблеми з легенями. Маємо 7 випадків кору у вагітних. З них 4 — з пневмоніями. Троє новонароджених захворіло на кір. На щастя, все минулося. Але кожен такий випадок — це стрес для всіх. На сьогодні в інфекційній дитячій лікарні 24 дитини з кором.

А те, що хворіють на кір в університетах та коледжах, — плоди активної антивакцинальної кампанії на початку 2000 років. Бо хворіють нещеплені і залишені без захисту через переконання батьків діти. Щоправда, катастрофічної ситуації немає, особливо в медичному коледжі. Зате в медуніверситеті — 30 випадків захворювання, в Донецькому університеті — 10 випадків. Поодинокі випадки у педагогічному університеті. Така шокуюча цифра взялася, мабуть, від того, що, крім кору, нині зросла захворюваність на ГРВІ. На початку хвороби симптоми однакові, а в страху — очі великі. Та це має бути стимулом для того, щоб негайно звертатися до свого сімейного лікаря по щеплення. Бо всім треба розуміти, що специфічного лікування кору немає. Антибіотики та різні противірусні препарати на цю хворобу не впливають.

З усіх хворих більше половини не мали щеплення. Це можна пояснити ще й тим, що з 2009 року ми справді не мали достатньої кількості вакцини. Тільки в 2017-2018 році ми маємо повне забезпечення вакцинами. І вони дуже якісні, їх закуповує міжнародна організація ЮНІСЕФ.

Ми маємо 17 тисяч доз вакцини, і цього достатньо на перший час. На складах є нові надходження, тому дефіциту вакцини не буде. Крім того, таку вакцину дозволено використовувати і для дорослих. Це саме для тих випадків, коли спалахи кору виникають у коледжах та університетах. Вакцинуємо і студентів, і викладачів. Це дає змогу зупинити розповсюдження хвороби. Жодні карантини ситуацію не врятують.