До редакції звернулись мешканці Бершаді, які вже третій рік скаржаться на холод в оселях. Мовляв, стали заручниками бездіяльності посадовців. Тож тепер люди змушені ходити у квартирах у зимовому одязі.

– Потерпають чотири п’ятиповерхівки на вулиці Героїв України. В одній із них у підвальному приміщенні знаходиться котельня. Свого часу вона була комунальною. Але підприємство стало банкрутом. Після того котельнею опікувалась приватна фірма. Два роки тому взялись опалювати наші будинки дровами, почались проблеми. Тож більше часу ми просиділи без тепла. В 2017 році знову змінилась фірма, завезли пелети. Та в лютому весь місяць промерзли, бо з’ясувалось, що люди заборгували кошти. Підіймали це питання неодноразово та дійшли до обласного рівня, – розповіли люди на «гарячу лінію». — У відповідь лише відписки — винні мешканці, які не хочуть сплачувати, а фірма збитково працювати не буде.

Дійшли до думки, що потрібен дозвіл, щоб відрізати централізоване опалення та провести індивідуальне. А днями вдарили морози, а віз і нині там. Усі сидять по домівках з обігрівачами, до чого це призведе, якщо будинку понад 40 років — ніхто не знає. Проводка може загорітись у будь-який момент. За місяць за світло платимо 500-1000 грн. Ми розуміємо, що є у когось борги, але ж чому через одних повинні страждати інші?

У Бершадській міській раді про ситуацію знають.

– Проблема в тому, що люди не платили за опалення. Загальний борг жителів по місту – понад 700 тисяч грн. Із обленерго та РЕМ вже домовлено перевести місцевих на електроопалення. Більшість його вже мають, проте морочать голову через свої борги. 66% вже написали заяви для того, щоб відключитись від централізованого опалення, – повідомили у мерії. — Панікувати не варто, робимо все. Якщо люди мерзнуть — в поміч їм електроопалення, на кожну квартиру є 5 кіловат. Щодо котельні на Героїв України, її закриємо, бо вона знаходиться у підвальному приміщенні. Цього не можна.

Вікторія Снігур