Його називають «зрадником», «терористом», «сепаратистом». Сергій Здрилюк із Фронтівки на прізвисько Абвер був правою рукою ватажка ДНР Гіркіна, начальником гарнізонів у Костянтинівці, Дружківці та Горлівці.

Прославився тим, що став головною «говорящою головою» сепаратистів. Це він із 30 диверсантами 13 квітня у Слов’янську напали на українських силовиків. Тоді загинув капітан Геннадій Біличенко, троє були поранені.

У рідному селі розповідають: батьки Абвера розлучились, коли він був ще малим. Після школи вступив Сергій до військового училища у Сімферополь. Там і познайомився з Наталею, яка працювала перекладачем у військових та була дочкою російського генерала. Кажуть, що це саме її родичі завербували нашого земляка. До 2003 року Сергій Здрилюк працював в СБУ, проте його звільнили через підозру в співробітництві з російською розвідкою. Згодом чоловік займався бізнесом та працював у податковій. Але і там довго не затримався — вигнали через корупцію. У лютому 2014 року Сергій Здрилюк отримав громадянство Російської Федерації. Про те, що Абвер став на бік сепаратистів, стало відомо у квітні 2014 року. На одному із відео він називався заступником лідера «Народного ополчения Донбасса» Ігоря Гіркіна. Не приховував своїх проросійських поглядів та казав, що буде «знищувати бандерівців». А вже на початку вересня з’явилась інформація, що Сергій Здрилюк був заарештований бойовиками за ряд справ «кримінального характеру». Втім, згодом стало відомо, що сепаратист втік до Криму, де й мешкає досі. Там із ним на роботі племінник Юрій. У минулому році ЗМІ повідомляли, що Абвера вбили. Втім, родичі заявили, що насправді це не так. Нині у рідній Фронтівці мешкають 80-річна мама бойовика Броніслава Антонівна, 57-річна сестра Ольга. Останній нещодавно зробили операцію на коліні, тож пересувається з палицею.

– А ще в жінки хворі очі, тож всю пенсію витрачає на ліки. Старенька мама важко переживає все це, боїмось навіть питати, як там Сергій, — розповіли нам односельчани. — Ще один брат Микола, який працював лісником у Стрижавці і з рушниці поранив чоловіка, зник десь. Батько Сергія давно помер. Звісно, нам дуже неприємна ця історія. Тим паче Фронтівка завжди була патріотичним селом. Сім атовців звідси захищали наш мир та спокій…Чи вернеться колись Сергій додому — важко сказати, бо тоді ж його відразу затримають із СБУ.

Ще один виходець з Фронтівки, навпаки, її прославив. Це 68-річний генерал Іван Кулак, який свого часу очолював СБУ у Вінницькій області. Кажуть, що був одним із найкращих керівників правоохоронних органів. Рідне село він не забуває та відвідує. Тим паче, тут у нього мешкає рідна сестра та поховані батьки. У сільраді розповіли, що свого часу генерал допоміг під час газифікації.

Віталіна Володимирова