Нещодавно до Вінниці з Коростеня привезли унікальну вишиту мапу України, котру створювали протягом року більше семи тисяч українців.

У кожного регіону – свій колір. Загалом, на полотні було зроблено 600 тисяч хрестиків. Цьогоріч мапа – уже повністю вишита —  знову мандрує містами, аби нагадати, що  Україна – єдина і неподільна держава.

Координатор акції у Вінниці Донат Мельник  каже: «Ця карта вже проїхала понад 16 тисяч кілометрів, вже зареєстрована  рекорд України по найдовшому маршруту. Вона була навіть за кордоном — у Ризі в нашому посольстві».

Зате вінничани добре пам’ятають створення своєї вишитої карти України, котра вже отримала своє визнання у кризі рекордів. Координатор цього проекту Ірина Басенко пригадує:

«Презентація вишитої карти України відбулась 22 січня 2015 року, в День Соборності, у столиці в Українському Домі. Тоді ж мені вручили свідоцтво про встановлення Національного рекорду, а народні депутати, яких я запросила на церемонію, пообіцяли добитися розміщення полотна в стінах Верховної Ради, як і було задумано спочатку. Відповідно, транспортувати витвір назад у Вінницю не було сенсу, тож ми передали її на зберігання в Києві — в громадську організацію, яка займається питаннями національного відродження.

За цих майже чотири роки до мене кілька разів зверталися з проханням передати, позичити, продати чи подарувати полотно. Всі прохання — з-за кордону. Представники діаспори просили дати карту в тур по світу, представники української громади в Угорщині обіцяли, що повісять її в себе в парламенті, а через знайомих я дізналася, що її готові купити для українського посольства в Туреччині. Зараз полотно в мене, я його тримаю в гарному місці, буквально в трьохсот метрах від Верховної Ради».