«Помреш, щоб воскреснути» — цей напис на вінницькому органі став дуже символічним. І тепер, після стількох років його воскресіння, він може знову померти.

Історія цього органу, мабуть, найбільш драматична серед усіх українських органів. Цей музичний інструмент був виготовлений німецькою фірмою VEB Sauer Orgelbau (Франкфурт-на-Одері) у 1984 році. А вже наступного року він запрацював у стінах домініканського собору, котрий має унікальну акустику. Всього за п’ять років бездоганного звучання унікальний орган перетворив Вінницю на культурну столицю України, до органного залу мріяли потрапити на концерти відомі виконавці зі світовим ім’ям.

А потім настало 11 листопада 1990 року. Викладач училища культури і мистецтв Наталя Кушка пригадує, що це все нагадувало, ніби хтось віддав команду «фас» і на органні зали у Вінниці, Білій Церкві, Харкові, Києві і навіть у Читі одночасно були здійснені напади. У багатьох містах від фанатично релігійних бабусь винесли і зберегли органи. У нас почали ламати орган. Музикантів били, а музичний інструмент частинами викидали у двір. Потім понівечені труби безцінного органу ще вісім років зберігалися в ангарі авіаремонтного заводу, аж поки органіст та реставратор із Польщі Єжи Кукля спробував дати органу нове життя в костелі Пресвятої Діви Марії Ангельської, де щороку пізньої осені відбувається міжнародний фестиваль «Музика в монастирських мурах».

Але непроста доля, надмірна вологість та перепади температур відчутно позначилися на «здоров’ї»  інструмента, і він почав втрачати чистоту звуку.

– Коли ми записали перші концерти цьогорічного фестивалю органної музики, стало зрозуміло, що звук органу не такий, як має бути, – розповідає настоятель храму отець Костянтин.

– Поки орган лежав на складах, попсувалися фетрові частини – їх треба відновлювати. А внаслідок цьогорічної аномальної спеки деформувалися деякі труби, – сказав органіст костелу та диригент оркестру «Арката» Георгій Курков.

Музичний інструмент постійно ремонтують, проте, за словами Куркова, настав момент, коли його потрібно розібрати повністю, щоб почистити або відновити зіпсовані труби. Такий ремонт займе близько трьох місяців і коштуватиме 20 000 євро. Про ремонт органу вже домовились з польським майстром Єжи Куклею.

На сьогодні вже зібрано декілька тисяч гривень від небайдужих, розповідають у храмі. Але це краплина в морі, тому віряни і шанувальники вінницького органу вирішили звернутися по допомогу до місцевої влади і до небайдужих людей. Кошти на відновлення органу можна залишати в канцелярії костелу або переказувати на банківську картку 5169 3305 1071 3842 (парафія Пресвятої Діви Марії у Вінниці).

– Цей концертний інструмент потрібен усьому місту. У програму Днів Європи цього року було вперше включено органний концерт, і ми плануємо продовжити співпрацю у цьому напрямку. Тому є мрія відновити орган до наступного Дня Європи, – каже отець Костянтин.

Соломія КАЛЮЖКО