Засновник «Благодатної ферми» у селі Берізки-Чечельницькі Сергій Марчук свого часу займався вторинною сировиною.

Втім, до 2013 року цей бізнес його розчарував, тому чоловік взявся шукати щось інше. На пошук ідеї в нього пішло понад вісім місяців, як раптом прочитав про лохину. Вирішив спробувати. За лічені дні Сергій, дружина та тесть купили квитки на семінар у Житомирі, де їх ознайомили з технологією вирощування цієї ягоди. Почуте їх настільки вразило, що задумали засадити нею в Ізмаїлі 8_га. Але умови були не дуже сприятливі – спекотна погода та багато глини в ґрунті. Тому Сергій Марчук купив на батьківщині тата, в Чечельницькому районі, хату і ділянки. Піщана земля ідеально підходила для лохини. Але довелось добряче попрацювати і витратити коштів, аби викорчувати очерет та чагарники. Саджанці чоловік придбав у лабораторії In vitro у Володимира Гончарука, який мешкає у Микулинцях. Трохи пізніше отримав в оренду ділянку на 36 га. Саме на ній і створив «Благодатну ферму». Починали вести господарство з шести чоловік — членів сім’ї. Далі додалися п’ять постійних працівників, а сезонних залучають для збору врожаю.

– Перша ягода з’явилася у господарстві в 2015 році, коли освоїли частину території з куплених ділянок. Там посадили гектар малини, гектар полуниці, лохини і смородини, щоб зрозуміти, чим займатися далі, — розповів Сергій Марчук. — А перший справжній урожай лохини зібрали в 2016 році. Пам’ятаю, що все, що вклали в гектар, ми відбили. Правда, збирали самі.

Ще тоді Сергій Марчук та його рідні зрозуміли, що варто вирощувати саме органічний продукт, бо коштує він у кілька разів дорожче ніж звичайний. А ще його можна експортувати. Але потрібен був час на сертифікацію ділянки, вкладення коштів у закупівлю стійких до хвороб сортів і біопрепаратів для обробки саджанців. Все це Сергію Марчуку вдалось. І в цьому році він нарешті отримав прибуток від свого бізнесу.

– Просуваємо себе через сторінку в Facebook, незабаром запустимо свій сайт. Основне місце збуту – на ринку «Привоз» в Одесі. Органічну малину возимо до Вінниці на заводи. Крім ягід, на фермі є пасіка, мед якої вже пройшов сертифікацію і тепер органічний, — додає чоловік. — Плануємо експортувати свіжі і заморожені ягоди, а в 2019 році створити кооператив, який об’єднає зусилля дрібних виробників органічної ягоди.

А ще цієї осені Сергій Марчук розпочав на своїй фермі впроваджувати проект вирощування органічних ягід у плівкових тунелях. За словами фермера, в Україні цим поки що ніхто не займається.

Віталіна Володимирова