«У нас склалася критична ситуація з газом у балонах. Донедавна ми замовляли напряму газ у Шаргороді, в газконторі. Тепер треба записуватися у чергу в селищній раді.

Там вже утворився список із 80 людей. З Шаргорода привезли машину з балонами, встигли роздати зо три десятка, але приїхала селищний голова Галина Цибульська і заборонила видавати газ по 300 гривень без її дозволу. І у той список потрапити вже неможливо, бо більше нікого не записують, кажуть – газу не буде до Нового року. А що нам робити? Купувати газ на заправці за 600 гривень? У той час, коли пенсії і зарплати — самі знаєте які і ціни на продукти теж? Ми переконані, що без махінацій тут не обходиться!

Обурені мешканці
Мурованих Куриловець»

Лист з такою проблемою — не єдиний у редакційній пошті. Бо насправді проблема в Україні не лише з природним газом, а й зі скрапленим, котрий використовують у негазифікованих населених пунктах 17 районів області. Боротьба за газ розгорнулася у найвіддаленіших селах.

– Шаргородська дільниця ДП «Пропан» обслуговує 6 районів. Обсяг скрапленого газу дуже малий, – пояснює ситуацію Віктор Василик. — Цього місяця нам дали всього 12 тонн газу. На Крижопіль і Вінницю — по 4 тонни. На Муровані Курилівці — 3 тонни. Раніше люди з Мурованих Курилівців дзвонили відразу ж до нас і замовляли газ. Але коли газу стали виділяти ще менше, ми запропонували головам населених пунктів складати списки тих, кому газ потрібен першочергово. Зрештою, так вже давно роблять у всіх селищних радах.

Представник ДП «Пропан Вінниця» Сергій Малисник розповідає: «Якщо розкидати той обсяг газу на ті 17 районів області, в котрі ми возимо скраплений газ, то це виходить дуже мало. Ми намагаємося в першу чергу забезпечити газом мешканців віддалених сіл. У Мурованих Курилівцях є газові заправки, і люди можуть купувати газ там за комерційною ціною. А скільки балонів газу розподіляється на райони — це конфіденційна інформація. Скажу тільки, що обсяги скрапленого газу в порівнянні з минулим роком зменшені наполовину».

Людмила Андрущак, секретар Мурованокуриловецької селищної ради, визнає — проблема справді є: «Ми написали до 80 чоловік у списку на газ за соціальною ціною, а привезли всього 26 балонів. Галина Цибульська вибрала тих, хто найгостріше потребує газу: самотніх, учасників бойових дій, інвалідів».

Між тим, ще наприкінці жовтня на «Укрзалізниці» затримано понад 300 цистерн зi скрапленим газом. 7 основних компанiй-трейдерiв, якi забезпечують ним український ринок, не можуть отримати вантаж. Не можуть подолати бюрократичний бар’єр, котрий, між тим, не складає перепони для різного роду корупційних дій. У таких умовах фахівці прогнозують новий стрибок цін на цей вид палива.

Тим часом, фахівці-економісти визнають, що пропан-бутан в Україні — це товар для швидкого збагачення певної групи людей, який абсолютно не контролюється державою. Але саме його розглядають як альтернативу природному газу і унікальну можливість підвищення енергетичної незалежності.