…“Подай руку Україні! Гаряче серце, хоч довкола строга зима. Ще не вмерла, ще не вмерла Україна, коли ми разом, як одна родина…”. Цю пісню, як гімн Майдану, п’ять років тому виконувала у Києві польська група “Тарака”. Тоді велику допомогу майданівцям привезли вінничани з-за кордону — Таня Жук із Познані, Вікторія Яцюк із Вроцлава та інші земляки…
У суботу, 24 листопада, поляки з багатьох районів Вінниччини урочисто відзначили 25-річчя ГО “Польський дім” ім. Томаша Марка Леонюка. На святкування приїхала делегація із Свентокшиського воєводства, з яким Вінниччина дружить вже 60 років.
– Бардзо розумє українську! – із посмішкою сказав Міхал Годовськи, староста Келецького повіту. – Ми маємо широку співпрацю з “Польським домом”, допомагаємо зберегти польську культуру і традиції у вашому регіоні. Другий напрямок — залучення молоді з України до навчання у середніх закладах Кельце і Свентокшиського воєводства, де хлопці і дівчата можуть опанувати як загальну освіту, так і фахові знання.
Із запашним короваєм біскуп Леон Дубравський щиро привітав членів “Польського дому”. А ще цього дня до них завітали представники Генконсульства Польщі у Вінниці, Вінницької облдержадміністрації, громадських товариств. Хорошого настрою всім присутнім додав концерт, який дорослим подарували діти у національних польських костюмах.
Більш докладно — у наступному номері “33-го каналу”