Депутатам Вінницької міської ради
фракції політичної партії Всеукраїнське
об’єднання «Батьківщина»

фракції міської організації політичної партії
«Об’єднання «Самапоміч»

фракції політичної партії Всеукраїнське
об’єднання «Свобода»

Шановні депутати!

Ваші виборці сподівались на те, що ваша політична сила працює на захист соціально-економічних інтересів громади і громадян міста, тому просимо вас на черговій сесії Вінницької міської ради ухвалити рішення щодо звернення до Президента України та Кабінету Міністрів України з пропозицією неприпустимості підвищення ціни на газ для населення з 1 листопада 2018 року.

Нагадуємо, 19 жовтня 2018 року Кабінет Міністрів України підвищив ціну/тариф на газ для населення з 1 листопада ціна куб. метра газу становить – 8,55грн.

На наше глибоке переконання підняття ціни на газ для населення є неприпустимим, несправедливим та неспіврозмірним з доходами мешканців м. Вінниці. Підняття цін на газ для населення відбулося без належного обґрунтування порушує права громадян на доступні житлово-комунальні послуги та порушує їх конституційні права на достойний рівень життя та принижує гідність громадянина України і тому потребує негайного перегляду. Вважаємо, що боргова політика уряду є неефективною і шкодить національним інтересам та вітчизняній економіці. Внутрішні резерви України за умов ефективного використання та викорінення корупції дозволять забезпечити економічну та енергетичну незалежність держави. «Укргазвидобування» та приватні компанії видобувають з українських надр понад 20 млрд кубометрів газу. У той же час населення України споживає 17 млрд кубів газу. Україна має чудові перспективи нарощувати видобуток власного газу, але, на жаль, поверхневий газ, який так потрібен Україні, так і залишається недоторканим. Цим газом Україна могла б покрити усі свої потреби та продавати його на експорт. На тлі тотальної корупції у вищих ешелонах влади чиновники посередницької компанії НАК «НАФТОГАЗ України» дозволяють собі за рахунок непосильних тарифів для споживачів отримувати 1,2 млрд грн. премії 16-ма чиновниками цього відомства в рік, що по 75 млн кожному та ще й заробітну зарплатню у 2 млн гривень щомісяця, що є неприпустимим в умовах економічної кризи, безробіття, зубожіння населення та війни в країні.

Крім того, аналіз поточної ситуації в Україні засвідчує випередження зростання тарифів над зростанням доходів населення. Останні протягом трьох років зросли щонайменше у 5 разів, при тому, що номінальна заробітна плата зросла незначно.

Статтею 13 Конституції України чітко зазначено: «Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться у межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності українського народу». Здороження газу – це збагачення олігархів за рахунок простих українців.

З метою забезпечення соціального захисту мешканців м. Вінниці, зняття соціальної напруги серед них, недопущення падіння рівня життя населення, що відбувається на тлі зростання інфляції, росту споживчих цін, безробіття та ін., вимагаємо від депутатів Вінницької міської ради та Вінницького міського голови С.Моргунова:

1. Негайно розглянути питання на постійних комісіях та включити в порядок денний чергової сесії Вінницької міської ради рішення щодо безпідставного підвищення ціни на газ українського видобутку та невідкладного його скасування і направити його Президенту України та Кабінету Міністрів;

2. Звернутися до уряду щодо негайного перегляду і відміни рішення уряду від 19.10.2018 року про підвищення ціни на газ.

3. У м. Вінниці запровадити та вдосконалити енергоощадні технології на комунальних об’єктах і домогосподарствах;

4. Притягнути до відповідальності посадових осіб, які всупереч закону не направляють газ українського видобутку на потреби населення, внаслідок чого громадяни України, а також мешканці м. Вінниці змушені сплачувати за житлово – комунальні послуги за завищеними тарифами, що веде до зубожіння населення.

5. Звернутися з пропозицією до Кабінету Міністрів щодо відновлення видобутку нафти та газу на шельфі Чорного моря та інших місцях України, а також встановити державну монополію на розробку та видобування нафти та газу.

6. Ввести мораторій на підвищення цін/ тарифів на природний газ та комунальні послуги.

7. Ліквідувати ПКРЕКП та передати повноваження щодо встановлення цін/тарифів на комунальні послуги органам місцевого самоврядування, а газ українського видобутку та електроенергію продавати для потреб населення по собівартості.

8. У разі невиконання даних вимог, по здійсненню заходів щодо припинення (зупинення) тарифного геноциду, депутатам опозиційних до нинішньої влади партій самостійно скласти депутатські повноваження та вийти зі складу Вінницької міської ради, про що заявити публічно, особисто та через місцеві засоби масової інформації, враховуючи мережу інтернет та соціальні мережі.

Даний крок опозиційних політичних партій, стане підтвердженням депутатського корпусу незгоди співпрацювати з депутатами, які не захищають права та законні інтереси своїх виборців, учасників Вінницької міської територіальної громади, а захищають виключно інтереси олігархів та можновладців.

Це буде яскравим позитивним прикладом для українського народу.

Необхідно також наголосити, що в обов’язки органів місцевого самоврядування входить захист інтересів мешканців міста від негативних впливів органів центральної влади.

У випадку невиконання наших вимог залишаємо за собою право ініціювати питання про недовіру вам як депутатам Вінницької міської ради.

Прийнято одноголосно 29.10.2018 року на вінницькому Майдані Небесної сотні.

«Рада Майданів Вінниччини»