У середу в Генпрокуратурі начальнику головного управління Державної фіскальної служби  у Вінницькій області Руслану Осмоловському та першому заступнику Віктору Сирватюку оголосили про підозру. Їх підозрюють у махінаціях з  експортно-імпортними операціями сільськогосподарської продукції.

«Установлено, що приблизно у 2014 році невстановленою на даний час особою у м. Вінниця створено злочинну організацію з її відокремленими структурними підрозділами, до складу однієї з яких увійшли начальник ГУ ДФС у Вінницькій області, його перший заступник, а також наближені до нього суб’єкти господарської діяльності та інші невстановлені на даний час особи. Метою діяльності засновників та керівників злочинної організації було одержання неправомірної вигоди від комерційних структур, які здійснюють експортно-імпортні операції.

Так, упродовж 2015 – 2017 років внаслідок систематичного сприяння службовими особами ГУ ДФС у Вінницькій області та ДФС України з корисливих мотивів низці підконтрольних комерційних структур, які ухилилися від сплати податків шляхом вчинення незаконних операцій з придбання сільськогосподарської продукції (горіхи, бобові культури), яку у подальшому експортували підконтрольним нерезидентам за заниженою вартістю.

Відповідно до висновку комісійної судово-економічної експертизи документально підтверджується матеріальна шкода (збитки) державі в результаті несплати податку на прибуток, податку на доходи фізичних осіб, пені за порушення строків розрахунків в іноземній валюті 4 СПД у сумі понад 305 млн грн.», — йдеться у повідомленні Генпрокуратури.

Наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою начальнику ГУ ДФС у Вінницькій області та його першому заступнику.

Досудове розслідування триває.

Ілона ВАЛЬТЕР