Прийшовши до тями, Михайло зумів добратись до місцевих таксистів, у яких благав про допомогу. Втім, відвезти до лікарні закривавленого погодився лише один, тим самим врятувавши хлопцеві життя. Після кількох днів реанімації стан потерпілого покращився, натомість одного із його кривдників представники Феміди відпустили під домашній арешт, навіть не наділи електронний браслет. Рідні, близькі та бійці, які знають родину Климнюків як потужних волонтерів, збирають кошти на лікування та вимагають справедливого розслідування даної справи.

– Син нещодавно у Польщі отримав вищу освіту та планував їхати за документами. За вдачею спокійний, більше часу проводив вдома та з дівчиною Вікою. На свято Михайла йому виповнилось 25 років. Зібрались рідні та близькі, син нічого з алкоголю не вживав. Після того із компанією пішли в гості до його коханої. Обіцяв ночувати вдома. Як розповіли друзі Міші, близько другої ночі він взяв таксі та вирушив до будинку. Дорогою у центр зайшов до цілодобового кіоску придбати кави, — розповідає мама постраждалого Леся Климнюк. — Мабуть, саме там його і помітили двоє бандитів. Адже при собі Михайло мав близько двох тисяч, які йому подарували на іменини, картки, електронну сигарету та телефон. Ймовірно, невідомі вирішили пограбувати мою дитину. Із камер відеоспостереження видно, як вони підійшли та один став обіймати Мішу. Син відштовхнув, і той впав. Свої дії вони продовжували й далі, порізали кишені в куртці сина. Продавчиня кави чула, як йому погрожували. Далі потягнули Михайла за магазин у прохід між контейнерами та парканом. Навмисно вибрали місце, аби менше було свідків та син не міг рухатись. Що відбувалось далі, він пам’ятає погано. Каже, що тримали приблизно сорок хвилин і розраховували на вбивство. Син благав помилувати, кликав людей, але ніхто не чув. Один витягнув складний ніж і взявся наносити удари. Майже всі в ділянку обличчя та шиї, порізали рот всередині. Загнали ніж від бороди та спинилися біля піднебіння. Від останнього удару втратив свідомість. Бандити подумали, що Міша мертвий, тому зупинили свої жорстокі дії. Після скоєного бандит витер руки серветкою та повернувся за другим, яким тим часом рився у кишенях. Спокійними кроками вони пішли геть. На щастя, Михайло прийшов до тями, накрився капюшоном, щоб не впізнали злочинці, та пішов шукати людей на допомогу. Неподалік були таксисти, але коли вони побачили закривавленого, не хотіли брати. Мовляв, забрудниш сидіння. І тільки один на ім’я Ігор погодився відвезти сина до лікарні. Чоловік вже розшукав цього водія та подякував за те, що у Всесвітній день сина він врятував нашого…

Вже у Бершадській районній лікарні хлопцеві надали медичну допомогу та провели операції. Всього наклали 42 шви. Зшивали язик, піднебіння, судини. Через два дні реанімації Михайла транспортували до Вінницької обласної лікарні імені М.І. Пирогова. Хлопцю небезпека вже не загрожує, але травми він отримав вкрай важкі, і батьки моляться, щоб до нього повернувся голос. Медики кажуть: народився у сорочці, адже за кілька міліметрів проходили життєво важливі судини та сонна артерія. І шанси були мізерні…

– Знаємо, що злочинців затримали оперативно, за це подяка поліції. Вони вже були на вокзалі зі спакованими торбинами, в яких як докази знайшли телефон Міші та їхній скривавлений одяг. Один з бандитів приїхав до Бершаді півроку тому до жінки. Інший пробув шість днів, встигнувши пограбувати свою кохану. Злочинці мають кримінальне минуле. Втім, справжнім шоком для нас стало судове засідання, де обирали міру запобіжного заходу. Одного залишили під вартою, а іншому дали домашній арешт, так і не надівши електронний браслет. Клопотання дав слідчий за погодження прокурора, — кажуть батьки Михайла. — Залишається тільки дати бандиту адресу суддів та слідчих, аби бандит пішов та подякував їм. Невже ніхто не розуміє, як можна випустити людину, яка ледь не забрала життя мого сина? Хіба це грабіж? Це замах на вбивство! Зрозуміло, що ми цю справу так просто не залишимо і будемо вимагати апеляції.

У свою чергу, до редакції звернулись бійці АТО з Вінниччини, які ось що розповіли.

– Ігор Климнюк був одним з перших, хто став їздити на передову! Це він возив допомогу бійцям 3008, дбав за тих, хто захищав Дебальцевський плацдарм та інші напрямки. Паралельно вдома дружина готувала смаколики воїнам. Влітку п’яний водій місцевої лікарні розбив волонтеру мікроавтобус у Бершаді. Машину, яка проїхала сотні тисяч кілометрів на передову та потрапляла під обстріли! В результаті суддя зробив все, аби винуватець не поніс покарання та втік на службу! Нині у родині Ігоря знову біда — ледь не вбили сина! Ми вимагаємо у правоохоронців справедливого розслідування!

У прес-службі поліції повідомили, що затримали підозрюваних за кілька годин, по дорозі до автовокзалу. Ними виявились 24-річний місцевий житель та його 31-річний товариш. Обидва раніше судимі: один за крадіжки, інший  — за розбійний напад та грабіж. Відкрито кримінальне провадження — розбій. За такий злочин передбачено покарання до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Віталіна Трудько