Минулого тижня до вінницьких айтішників, які працюють у компанії LetyShops, на підставі рішення Печерського суду із обшуками прийшли співробітники столичного СБУ.

На місце відразу виїхали наші журналісти, проте працівники були проти спілкування, а правоохоронці попросили залишити приміщення на Юності, яке, як нам потім стало відомо, належить двом вінницьким депутатам.

У свою чергу, керівник компанії Ігор Гнатовський на роботі під час обшуків не був. З’ясувалось, що слідчі дії проводились у його квартирі. Кажуть, що довгий час не допускали адвоката і не давали ознайомитися з документами. А вже наступного дня айтішник ось як прокоментував ситуацію.

– У нас було вилучено 3 папки з документами, 2 ноутбуки і 1 телефон. У першу чергу, варто відзначити, що абсолютно незрозуміло, за яких підстав до нас прийшли з обшуками, які проводились в офісі компанії в місті Вінниці, а також у квартирі, де я мешкаю, і навіть у моїх батьків, – каже Ігор Гнатовський. — З отриманої ухвали Печерського районного суду у ніякої інформації щодо кримінальних правопорушень, що нам інкримінуються, встановити неможливо – вказаний набір статей ніякого відношення до ІТ-галузі і бізнесу не має. Судячи із ситуації, яка відбулася, можна зробити висновок, що нещодавно прийнятий закон «про маски-шоу стоп 2» просто не діє. Ситуація виглядає як відкритий тиск з боку правоохоронних органів на бізнес, і ми не перша компанія, яка з цим стикається. Інших підстав ми не бачимо. Компанія працює в штатному режимі. Нікому із посадових осіб компанії не було висунуто ніяких звинувачень.

Справді, кілька днів правоохоронці не розповідали, які кримінальні провадження відкрито за даними фактами. Спочатку мова йшла антидержавницьку діяльність з боку зазначеної компанії та її керівництва. Втім, у LetyShops це заперечують. Джерела у спецслужбі нам розповіли, що насправді слідство триває за статтями шахрайство, відмивання грошей, створення злочинної організації, незаконне виробництво і збут наркотичних речовин та зловживання владою. Поки що підозру нікому не оголошували.

Додамо, що вінницька компанія «LetyShops» є одним з найбільших кешбек-сервісів, її послугами користуються близько 6 млн клієнтів. А почалось все з того, що випускник «політеху» Ігор Гнатовський з Бара виконував замовлення, де оплата йшла за виконання певних дій користувачем.

– Ти знаходиш трафік, надаєш його онлайн-магазину і отримуєш комісію за кожну покупку. Нам така модель відразу сподобалася. Ти працюєш і розумієш, за що отримуєш гроші, — додає Ігор Гнатовський. — Після того, як клієнтові віддали замовлення, я вирішив зробити подібний сервіс під себе. Так з’явився ShopKasta. Майданчик став агрегатором товарів, в основному — одягу. Але далі я почав вибудовувати новий продукт на старому майданчику. Так у травні 2014 року з’явився LetyShops. Він працює таким чином: користувач реєструється на сайті компанії, після чого робить покупку на партнерських сайтах. Вибір магазинів великий: їх уже 1200. Зробивши покупку, користувачеві повертається частина коштів від покупки — як 1%, так і 30%. Якщо протягом 30 днів покупець не повертає товар назад у магазин, він отримує виплату на картку. Офіси компанії є у Києві та Вінниці.

Фото Сергія Хіміча
Віталіна Володимирова