На тлі постійних проблем і потрясінь, котрі стаються мало не щодня, ми вже навіть починаємо забувати про ще одну смертельно небезпечну річ: епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДу продовжує забирати життя українців. І вдирається вона в життя зненацька. Так, як це сталося у Дмитра, одного з пацієнтів Центру профілактики та боротьби зі СНІДом.

– Раніше працював кухарем, барменом, офіціантом. Але потім професію довелося змінити… Якось я потрапив до лікарні через пневмонію. Раз, потім другий. А коли я дізнався про свій справжній діагноз, то це для мене стало важким ударом. Не вірив, що таке могло статися зі мною! Підозрював навіть, що інфекцію міг підхопити у стоматолога, але все ж схиляюся до думки, що це могло статися через незахищене статеве життя. Мамі нічого не говорив, бо в неї хворе серце, – розповідає він. — Моя сім’я — це я і дружина. Ми одружені 10 років. І коли дізналися про діагноз, дружина теж пройшла перевірку. З’ясувалося, що вона теж інфікована. Бо я жив з цим вірусом і не знав про нього довгий час. Ми самі за допомогою лікарів виходили з шокового стану. Переконалися, що коли вживати ліки, то можна навчитися жити з цією хворобою. Час від часу приїжджаю до центру на лікування. Це трапляється у міжсезоння, коли загострюються хронічні хвороби. Нам тут дали надію, і ми підтримуємо одне одного. Дуже сподіваємося, що в нас народиться здорова дитинка, щоб було заради кого жити.

Тут справді дають надію на повноцінне життя, хоча статистика невтішна. Інна Дидь, лікар-епідеміолог центру, розповідає:

«Щомісяця на Вінниччині виявляємо 30 людей, інфікованих ВІЛ-СНІД. Всього ж з початку епідемії у нас виявлено 5353 ВІЛ-інфікованих. Із них 2291 встановлено діагноз СНІД. Померло 1150 людей. Нині під медичним наглядом перебувають 2918 ВІЛ-інфікованих. Менше їх не стає, хвороба повільно стискає свої лещата. Краще те, що стали менше виявляти ВІЛ-інфікованих вагітних. Від інфікованих матерів народилося 935 дітей. Свіжого інфікування серед населення стало менше. А те, що цифра все одно не зменшується, то за рахунок тих, хто інфікувався раніше. Все тому, що ВІЛ-інфекція належить до повільних інфекцій і може дрімати в організмі роками.

У групі ризику споживачі ін’єкційних наркотиків (вони можуть використовувати один шприц). А ще — працівники комерційного сексу. Сьогодні мова йде вже не лише про жінок-повій, а й про чоловіків, котрі практикують секс з чоловіками. І такі випадки на Вінниччині є. Звертаються до нас і ті, хто побував в АТО. Це поодинокі випадки, але вони є. І звертаються ті, хто пішов у першій хвилі, добровольці, котрі пішли без обстеження. Раніше хвороба жила тільки у цих групах. Але ці люди, інфікуючись і не оберігаючи своє здоров’я, піддають ризику своїх близьких.

Кожен випадок кричущий. Тому хочемо нагадати, що існують різні програми. Але єдиним ефективним засобом протидії хворобі є антиретровірусна терапія.