Днями дослідниці народної культури із етномайстерні «Коло» провели захід, на якому розповіли унікальні факти та відтворили вишиті сорочки із Клембівки Ямпільського району.

– Ми займаємось дослідженням та популяризацією традиційного мистецтва Східного Поділля, куди входить і Вінницька область. Це фольклор, етнографії, звичаї та вишивка. Останній ми й присвятили рік роботи та назвали проект «Код клембівської квітки», — розповіла дослідниця Наталія Сентемон. – Думаю, що про цю вишивку з Ямпільщини чули багато. Про неї писали Англія, Франція, Німеччина із 19 сторіччя, а майстринь знали у всьому світі. Після революції в цьому селі створили фабрику «Жіноча праця», яка проіснувала довгий час, а зараз закрита. Там шили багато виробів й експортували.

Інформації про жіночі сорочки, вишиті низзю та з центральним елементом «квіткою», обмаль, ми вирушили в експедицію на Ямпільщину. Там знайомились із місцевими та просили показати старі фотографії. З’ясувалось, що сорочки у Клембівці носили як з довгим, так і з коротким рукавом. Крім того, серед притаманних візерунків чимало варіацій квітки з буквами. Їхня кольорова гама була часто синьою, чорною, жовтою, зеленою та навіть рожевою. Найдивніше те, що квітку вишивали не тільки на верхню сорочку, а й на спідню білизну. Нам вдалось знайти унікальні екземпляри сорочок із багатою вишивкою, в яких дівчата виходили заміж,  в них і хоронили. Саме тому їх практично не збереглось. Але одна із бабусь таки пожертвувала свою. З’ясувалось, що її вона вишила для матері. Але тій не сподобалось. Саме тому не захотіла, аби в цій сорочці її поховали. Так вона збереглась донині.

Вінницька майстриня Анастасія Фоміна додала, що сорочку собі потрібно вишити. Саме тому вона завдяки зібраній інформації у Клембівці відтворила стародавні вишиванки. Найважче було працювати над рукавами, адже всі шви закривала підкладочною тканиною.  По завершенні заходу відвідувачам презентували унікальні клембівські сорочки та світлини місцевих, одягнутих у них. Із ямпільським фольклором виступив гурт «Мокоша».

Вікторія Снігур