Історія ця стала відома правоохоронцям вже після того, як рабу-жебраку вдалося втекти від свого “роботодавця”. Згодом, аж у Закарпатській області упіймали і його, оголосили про  підозру у вчиненні злочину, передбаченого статтею 149 КК України (торгівля людьми) та обрали запобіжний захід – тримання під вартою. За скоєне підприємливий ром може отримати покарання від 5 до 12 років позбавлення волі. Про це нещодавно розповіли у прес-службі прокуратури області.

Нині здійснюється досудове розслідування у цій справі під процесуальним керівництвом прокуратури Вінницької області. Правоохронці з’ясували, що цей інвалід приїхав з Донецька до Вінниці як переселенець. Але в силу дуже непростих сімейних обставин, він опинився без даху над головою і без грошей. В такому безпорадному стані зустрів його ром, і змусив жебракувати, погрожуючи.

Потерпілого перемістив до орендованої квартири у Вінниці, де й у утримував. Переселенця обмежив у вільному пересуванні по місцевості, пильно наглядав, аби той не втік. З метою недопущення звернення потерпілого до правоохоронних органів або сторонніх осіб, що могло призвести до викриття та припинення його протиправних дій, він особисто переміщав інваліда до місць жебракування на території Вінниці та Житомира. Здійснював систематичний контроль за жертвою під час жебракування, забирав гроші, випрошені у сторонніх осіб та, по завершенню, переміщав знову до квартири, в якій вони проживали.

В кінці липня, перебуваючи у Житомирі, інваліду вдалось втекти до Вінниці. Наразі досудове розслідування триває, проводяться слідчі дії.

Ілона ВАЛЬТЕР