Голову РДА у Чернівцях «попросили» чи сам звільнився?

Два тижні тому Президент звільнив із посади голову Чернівецької РДА Олега Антонюка. Призначили його на посаду в 2015 році. Люди тоді навіть вийшли із плакатами, мовляв, не хочемо, щоб районом керувала людина, яка заплямувала себе співпрацею з режимом Януковича.

Поки у Чернівцях чекають на нового голову РДА, керує районна рада. Очолює її вже два скликання Василь Мельничук. Ось що він розповів нам під час інтерв’ю.

– Одна із наболілих нині проблем — дороги. Найгірші — у бік Букатинки та Вил-Ярузьких. Але ми в цьому напрямку працюємо. Цьогоріч витратили на ремонт близько 8 мільйонів гривень, проте цього дуже мало. На наступний рік продовжимо роботу. Щодо об’єднання, то поки існує лише Бабчинецька ОТГ. Від’єднатись від неї пробувала Букатинка через суди, але нічого не вийшло. Оскільки район невеликий, хотілось би, щоб до Чернівців приєднались інші села.

– Побутує думка, що Чернівецький район — один із найслабших.

– Не хочемо, щоб так казали та думали. І робимо все для того, аби бути в числі найкращих. По освіті ми займаємо 5 місце на Вінниччині, хоча рік тому в районі закрили дві школи та одну понизили в ступені. Є шкільні автобуси. Було створено дві опорні школи — в Бабчинцях та Чернівцях (№2). У районну лікарню придбали автомобіль швидкої допомоги, зробили пандус, провели воду на 3 поверсі.

– Знаю, що громада обурювалась тим, що здали великі гроші, а газу за стільки років так і не дочекались. Чому?

– У 2011-2012 роках було зроблено проектно-кошторисну документацію на підвідний газогін до смт Чернівці з підключенням Мазурівки, у перспективі з підключенням Березівки. Бабчинці — то друга гілка. Тоді вона вартувала 19 мільйонів гривень. З Борівки біля села Саєнка стирчить ця труба, з траншеї далі не вистачило коштів. Залишилось освоїти 11 мільйонів, але не склалось. У Мазурівці робота зроблена на 96%, у Чернівцях — на 75%. Люди брали кредити, витрачали свої гроші. Останні роки питання висіло у повітрі, в країні почалась війна. На сьогодні газ є лише у трьох селах. Цього року мій заступник Олександр Сауляк кілька разів їздив до керівництва «Нафтогаз». То на сьогодні проектно-кошторисну документацію порахували на 40 мільйонів гривень. У нас із документами все зроблено, будемо вірити, що складеться з дофінансуванням. Бо підвести людей ми не маємо права.

– Неодноразово люди нарікали на роботу місцевого сирзаводу, який отруював річку Мурафу та повітря нечистотами.

– З одного боку підприємство — це наповнення бюджету та робочі місця, але не треба забувати про людське здоров’я. Дане питання розглядали на сесії райради, створили робочу групу. Наразі виділили спеціальну ділянку в Борівці, куди завод буде звозити нечистоти.

– Як у вас складається співпраця з депутатами?

– Жодного разу сесію ще не зірвали. Та з кожним роком їх відвідують все менше депутатів із загальної кількості 26. Тож прошу їх відповідально ставитись до своїх обов’язків.

Вікторія Снігур