Якщо ви вирішили купити для новорічного столу щось вишукане зі спиртного, то варто зважити: половина елітного алкоголю виробляється не у заморських країнах на дорогих підприємствах, а в підпільних цехах з контрафактного спирту сумнівної якості.

Один із найсвіжіших випадків вражає цифрами і розмахом. У складському приміщенні співробітники спецслужби знайшли 229 пластикових бочок, у яких зберігалось понад 50 тонн спирту. Збитки державі через несплату митних зборів та акцизу склали 8 мільйонів гривень. Схованку обладнали у закинутому зерносховищі поблизу села Козлів. Її виявили у ході планового відпрацювання ділянки держкордону на березі Дністра. Звідси рукою подати і до державного кордону з Молдовою, і до кордону з сусідньою областю. Когось затримати на місці злочину так і не вдалося.

Далі фальсифікований алкоголь під марками відомих світових брендів ділки реалізовують через мережу Інтернет. Цей випадок теж один з тих, що трапився нещодавно. Під час обшуку на одному з таких підпільних цехів правоохоронці вилучили понад 3400 літрів контрафактного алкоголю та «чорну бухгалтерію», що підтверджує незаконну оборудку. Відкрите кримінальне провадження.

Не так давно до суду було спрямовано матеріали стосовно цілої організованої групи, котру утворив мешканець Могилева-Подільського. Він відкрив у Гонтівці Чернівецького району підпільний цех для виготовлення алкоголю. Організатор здійснював поставку спирту та комплектуючих для розливу та упаковки продукції. Потім за допомогою трьох місцевих жителів «ділки» змішували спирт, воду та харчові добавки і розливали пійло у пластикові пакети з кранами типу «bag in box», пакували у коробки із зображенням відомих іноземних торгових марок… Правоохоронці вилучили понад 13 тис. літрів фальсифікованої алкогольної продукції.

А що вже казати про справжні спиртопроводи, прокладені по дну Дністра. Через них переганяється не одна тонна контрафактного спирту. Таких повідомлень — десятки. Та, незважаючи на те, що фактів викритої контрабанди спиртного чимало, зловмисники зовсім не поспішають згортати свій «бізнес», бо надто великий попит.

– Упродовж 2018 року наші працівники спільно із співробітниками ГУ ДФС області та УСБУ області викрили та задокументували 33 факти незаконного виготовлення, зберігання фальсифікованої алкогольної продукції, — розповідає прокурор області В’ячеслав Соколовий. — Вилучили понад 145 тонн.

Якщо комусь відомі такі факти, телефонуйте на «гарячу лінію» прокуратури Вінницької області у робочий час (0432) 67-22-06, у позаробочий час, вихідні та святкові дні (0432) 67-15-67. Конфіденційність гарантується.