І хоч Чернівецький район не може похизуватись унікальними архітектурними спорудами, у самому райцентрі знаходиться міні-копія всесвітньовідомого «храму всіх богів» Римського Пантеону — церква-ротонда Марії Магдалини.

Звів її незадовго до смерті Северин Маньковський на початку XIX століття у стилі класицизму. Спочатку це була капличка на польському цвинтарі, проте згодом її передали православній єпархії. До 1970 року, поки зводили православний храм, у ній відбувались богослужіння. Усипальниця є пам’яткою архітектури національного значення. Як розповіли місцеві, цвинтар було повністю знищено внаслідок як планомірних дій, так і звичайної людської халатності. На сьогодні неможливо точно окреслити його первинний вигляд та розмір. Частину поховань було перенесено на так зване «нове кладовище» за містом, але це стосувалось лише тих могил, за якими було кому доглянути. Відомо, що у 2009 році у Чернівці приїжджала група студентів Ягеллонського університету, яка займалась очищенням території цього цвинтаря, інвентаризацією знайдених нагробних плит з інскрипціями. Саме їм вдалось ідентифікувати дві перепоховані могили: католицького священика Валерія Шиманського та Мар’яна Соколянського. Нині ж перлина Чернівців стоїть закритою, хоча свого часу там навіть хотіли відкрити краєзнавчий музей. Саме тому люди переживають, що через брак коштів її можуть втратити.

Втім, місяць тому у старовинної ротонди-мавзолею родини Маньковських з’явилась надія. Нещодавно сюди завітали дослідники, які мають намір пізніше її відреставрувати. Наукову експедицію очолив архітектор Анатолій Ізотов з Українського державного науково-дослідного і проектного інституту «УкрНДІпроектреставрація».

– Фахівці вже отримали всі необхідні дозволи і приступили до обстеження старовинної усипальниці. Передувало цьому звернення від нащадка роду Маньковських — Андре Антоновича Маньковського. Наразі тривають огляди приміщень, проводяться креслення, беруть зразки штукатурки, аби визначитись з подальшим фарбуванням. Ще одна мета – перевірити інформацію щодо можливого зв’язку ротонди з Одесою, — розповів журналістам завідуючий сектором охорони культурної спадщини управління культури і туризму Вінницької ОДА Михайло Потупчик.

Віталіна Володимирова