Чому у Могилів-Подільському районі досі немає ОТГ і як вирішують наболіле питання субсидій?

Перший заступник голови Могилів-Подільської РДА Сергій Григоренко та заступник Михайло Гоцуляк кажуть: за два роки тому район у загальному рейтингу області займав ледь не останнє місце. Тепер посередині. Що ж за цей час вдалося змінити, а з чим досі «провали»?

– Наразі багато коштів виділяється на дороги, ми виграємо гранти, залучаємо інвесторів зі всіх сторін. В жодній зі сфер немає заборгованості по електроенергії, паливно-мастильних матеріалах, зарплаті, комунальних платежах. Майже всі школи, утеплені, забезпечені вугіллям, дровами, замінювались нові котли. Щодо доріг, то їх теж ремонтуємо. Але найгірші залишаються у напрямку Чернівців. Виділено земельну ділянку та виготовлено проектно-кошторисну документацію на єдиний в країні завод із переробки горіхів неподалік села Серебрія. Виробництво буде безвідходне. Планується 500 робочих місць. Нині вже працює лінія із сушки горіха, де задіяні 70 робітників. Середня зарплата — 6500 грн.

– Знаємо, що будується завод від МХП. На Вінниччині чимало нарікань на цю компанію через забруднення екології. Із громадою дане питання обговорювали?

– Представники поки що розглядали ділянки в районі Юрковець, Немії, Серебрії. Вони мають на меті звести завод, який увійде в трійку найбільших у світі. Тому потрібно не менше 100 га землі. Додамо, що мова йде про переробку кукурудзи, де задіяні будуть сучасні технології, тому жодної шкоди екології та людям не буде. Але до їхньої думки ми також будемо дослухатись.

– Яка ситуація зі створенням ОТГ?

– У нас є великі опозиціонери до цієї теми. Згідно з перспективним планом, центри ОТГ мають бути у Вендичанах, Бронниці, Яришеві та у Могилеві-Подільському. Але жодної поки що не створено, все на стадії обговорення. У Вендичанах проведені громадські слухання, на яких 480 із 500 проголосували за створення ОТГ. Далі надіслали запрошення до сусідніх сіл та населених пунктів Мурованокуриловецького району.

– Свого часу були нарікання, що голова РДА Олег Китасюк дуже часто у закордонних відрядженнях?

– Такого немає. Голова адміністрації займається масштабними питаннями, а для іншого є ми — заступники. Все під контролем. Закордонні поїздки відбуваються на рівні області.

– Чи слідкуєте за своїм земляком Мирославом Проданом, який нині під слідством?

– Він із Кукавки, там мешкають його рідні, відвідує батьківшину. Ми знайомі із Мирославом Проданом, але особливо не пересікались. Більше інформації, ніж у новинах, не маємо.

– Перед зустріччю з вами у коридорі ми зустріли кілька десятків людей із сіл, які скаржились, що їм відмовляють у субсидії.

– Сьогодні є новий порядок надання субсидій. Ми могли б всім відмовити, але створили комісію, вирішили провести для людей консультації, допомогти їм. Бо якщо неправильно призначити субсидії, то тоді із людей її вирахують. Загалом за 9 місяців у нашому районі виплачено 56 млн грн. субсидій.

Фото Сергія Хіміча
Вікторія Снігур