Таблички на столах з іменами прем’єр-міністра, міністрів, нардепів терміново прибрали…

Зранку 26 листопада вони займались питаннями щодо введення воєнного стану. Цього дня прес-конференцію «Децентралізація: результати, виклики і перспективи» для ОДА і журналістів з усіх регіонів проводила Асоціація міст України (АМУ).

– Для медичної галузі Держбюджет-2019 зарезервував 15 млрд грн. для Національної служби здоров’я — як забезпечення угод між сімейними лікарями і пацієнтами, — відзначив Олександр Слобожан, виконавчий директор АМУ. — Обсяг освітньої субвенції складає 70 млрд грн. (на 12% більше, ніж минулого року). Зекономлені освітні фінанси пропонується використати на місцях для підвезення учнів у шкільних автобусах.

Тепер про кошти міцевих бюджетів. До 2020 року місцеві акцизи по пальному і тютюну будуть залишатись у розпорядженні органів місцевого самоврядування. Так само на місцях буде залишатись рентна плата за використання лісових ресурсів. Тепер обласні бюджети позбавлені цього податку, а райбюджети, обласні міста і ОТГ отримають 37% від рентної плати. Решта 63% акумулюються у Держбюжеті, з цих коштів фінансується Лісовий фонд.

Пільгове оподаткування земель «Укрзалізниці» на наступний рік відміняється, отже, на місцях отримають більше грошей від земель, орендованих залізницею. З 2019-го штрафи, які накладають інспектори праці на недобросовісних роботодавців, теж залишатимуться у громадах. За дорученням Кабміну до 2020 року буде проведена інвентаризація нормативних актів, всі освітні і медичні послуги мають бути стандартизовані, з визначеною вартістю.

– Основна мета децентралізації — не створення ОТГ, а забезпечення спроможності місцевої влади надавати якісні публічні послуги громадянам! — наголосив Олександр Слобожан. – У 2019-му місцева влада матиме право отримувати кошти з дорожнього бюджетного фонду. А у 2020-му передбачається перехід від добровільності до адміністративного етапу об’єднання громад на основі перспективного плану, який зараз готується. Так що забудьте слово «добровільно»!

Якщо у 2015-му обсяг субвенцій на одного мешканця ОТГ складав1,5 тис. грн., то тепер всього 500 грн. Ініціативи громад будуть підтримуватись у програмі «Питна вода», а ще у фінансуванні проектів, розроблених активістами. Продовжується державна підтримка програми «Малі міста — великі враження», зокрема «Операфест» у Тульчині Вінницької області.

– Чи відбудуться вибори у місцевих громадах, заплановані на грудень 2018-го?

– Ні, вони будуть перенесені.

– Вінниця створила об’єднану громаду із Десною. А як буде з іншими приміськими селами?

– Це недопрацювання у документах 2015-го року щодо приєднання до міст обласного значення. Процес пішов хаотично, деякі приміські села в межах

20 км вже встигли сформувати свої ОТГ, відкрити ЦНАПи та ін. Найближчим часом це буде виправлено. Тим більше, що землі за межами населених пунктів у 2019-му будуть передані у комунальну власність міських територіальних громад.