Міністр закордонних справ Павло Клімкін  2-го грудня завітав до Вінниці на зустріч із волонтерами з різних регіонів України. Очільник зовнішньополітичного відомства привітав людей доброї волі із Міжнародним днем волонтера, презентував “Книгу добра” та передав міському музею марок нові експонати.? – зазначає Олександр Сашньов.

Розмови про наболіле

Доброчинці, що з’їхалися до Вінниці з усіх усюд від Луганщини до Львівщини напередодні “професійного” свята (Міжнародний день волонтерів святкують 5 грудня), охоче ділилася з міністром своїми проблемами та переживаннями. Зокрема, в пана Клімкіна питалися про роль росіян у місії ОБСЄ та долю українських військовополонених. Лунали і різного роду прохання. Так, вінницька волонтерка, учасниця бойових дій на Донбасі Світлана Бевз попросила голову МЗС допомогти іноземцям-доборовольцям ЗСУ отримати українське громадянство:

У мене в ДУК і в батальйоні «Айдар» є побратими з Грузії, Росії та інших країн, які воювали з перших днів на війні та продовжують воювати, але до сьогодні не мають українського громадянства. Наприклад, Юлія Толопа на позивний «Валькірія» з Росії пройшла війну, офіційно є учасником бойових дій, а громадянство не може отримати ніяк, і таких прикладів багато

У відповідь міністр попросив Світлану надати йому список з “надійних” іноземних добровольців:

Дайте мені список тих, кого особисто ви вважаєте надійними. Щоб це були люди яким ви та ваші побратими довіряють. В принципі, процедура набуття громадянства – це велике коло, яке проходить через міграційну службу, але в деяких випадках ми теж можемо допомогти

Книга, пронизана добром

По завершенні спілкування відбулася презентація “Книги добра”, яку видали завдяки спільним зусиллям волонтерів, МЗС та міжнародних партнерів. У книзі зібрані історії 300 українських дітей про добро, з яким їм довелося зустрічатися у житті.

Коли ми долучилися до проекту “Книга добра”, я думав це буде класна штука для багатьох, але ніколи не очікував, що це охопить настільки багато людей, що всім буде не байдуже. Це унікальна річ, яка змінює життя: комусь на хвилинку, комусь на день, комусь назавжди, – промовив Павло Клімкін

“Книгу добра” подарують бібліотекам по всій Україні. Спеціальні, колекційні примірники книжки планується подарувати 50-ти бібліотекам світу. По одному такому екземпляру вже є у Папи Римського Франциска та у Константинопольського патріарха Варфоломія. Книжки церковним ієрархам доставили українські діти.

Кількасот примірників “Книг добра” сьогодні роздали всім охочим. Втім, це був не єдиний подарунок, з яким міністр Клімкін прибув до нашого міста: головний дипломат держави передав місту марки Західно-Української народної республіки, що до недавнього часу зберігалися у Нью-Йорку. Тепер вони – експонати вінницького Музею української марки.