Мова йде про освітній заклад у селі Велику Крушлинці. Ще у 1790р. Там було споруджено храм Іоанна Предтечі, а в 1868р. при ньому було відкрито церковно-приходську школу. У період ІІ світової війни, коли село було окуповане німцями, навчання в школі не припинялося. Там на той час працювало п’ять  учителів і директор. Також тоді до школи прислали вчителя німецької мови. У післявоєнний час, 1948-1949рр., в старих попівських будинках навчалося близько 190 учнів. У 1994 р. школа перейшла на дев’ятирічну форму навчання.У 2016 році школа набула статусу навчально-виховний комплекс.

Серед відомих випускників школи є Петро Онопенко – полковник Служби безпеки України, заступник голови Державної митної служби України; Василь Онопенко – голова Верховного суду України (2006-2011 р.); Любов Солодова – заслужена артистка України, актриса Київського національного академічного театру російської драми ім. Л.Українки.

Нині в школі навчається 53 учні, працює 14 педагогічних працівників. З нагоди ювілею закладу керівники Вінницького району подарували колективу сертифікат на ноутбук.

Валентина Лісова