У Вінницькій області – воєнний стан. Від 28 листопада правоохоронці перейшли на посилений режим роботи. На в’їздах до Вінниці з боку Хмельницького, Умані та Києва встановили блокпости, на яких знаходяться озброєні патрульні.

Вони зупиняють підозрілі авто та перевіряють документи. В прикордонних зонах із Молдовою теж встановили мобільні пости поліції. Водії до таких заходів ставляться спокійно, але наголошують: заходи безпеки треба посилити, бо на інших в’їздах у Вінницю таких блокпостів немає. Зокрема з боку Тиврова, звідки спокійно можна добратись до кордону із Молдовою.

– Ми працюємо у посиленому режимі із ночі з неділі на понеділок — з 25 на 26 листопада. Цілодобово працює ситуаційний центр при ГУНП, посилено охорону важливих об’єктів. Робочий день триває 12 годин на добу та шість діб на тиждень, а за посиленим режимом задіяно увесь особовий склад обласної поліції. За наказом начальника ГУНП почали діяти мобільні пости. Вони функціонують на виїздах з Вінниці, прикордонних районах області та стаціонарних постах автошляхів області — у Немирівському, Літинському, Козятинському районах. На них несуть службу працівники поліції, військовослужбовці Нацгвардії. Під час патрулювань правоохоронці можуть перевіряти автотранспорт на предмет виявлення осіб, які можуть перебувати у розшуку, незаконного перевезення зброї, протидії злочинності та профілактиці правопорушень. Але це жодним чином не обмеження прав та свобод вінничан, — повідомила начальник прес-служби обласної поліції Анна Олійник.

У посиленому режимі працює й патрульна поліція Вінниччини. Крім того, через воєнний стан запровадили посилену охорону виправних колоній та установ на Вінниччині, задіяно максимальну кількість особового складу.

У четвер голова облдержадміністрації Валерій Коровій провів брифінг, під час котрого розповів, як область підготувалася до воєнного стану і чого варто очікувати.

– У Вінницькій області діє рада оборони, створений постійно діючий штаб ради оборони, організовується медійний центр, котрий подаватиме інформацію для журналістів. Жодних обмежень свобод поки що не передбачено. Ніхто не вимагатиме паспортів, але патрулювання посилюється, і правоохоронці мають повне право перевірити паспорт у людини, котра підозріло себе поводить. Не забороняються мирні зібрання і святкові ялинки. Щоправда, організаторів просять утримуватись від використання феєрверків та піротехніки. Комендантської години теж поки що не буде. Всі установи працюватимуть у звичайному режимі.

Але вже визначено в області 6 лікарень, котрі в разі потреби надаватимуть допомогу військовим: це міська клінічна лікарня №1, міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, обласна клінічна лікарня імені М.І. Пирогова, Вінницька обласна психоневрологічна лікарня імені академіка О. І. Ющенка, Вінницьке обласне спеціалізоване територіальне медичне об’єднання «Фтизіатрія», Козятинська центральна районна лікарня. Школи, дитячі садочки, лікарні працюють у звичному режимі.

Також у двох прикордонних районах області – Піщанському і Ямпільському — забороняється полювання на всі види мисливських тварин. У решті районів області обмежень щодо полювання поки що немає. Поліцейські також не будуть вилучати легальну мисливську чи травматичну зброю, що перебуває на законних підставах у громадян.

Панічні настрої, котрі охопили людей ще за кілька днів до введення воєнного стану, вже потроху згасають. На щастя, прагматичні вінничани не ринулися в магазини скуповувати гречку та сіль. Щоправда, на валютному ринку ситуація загострилася. Зростання курсу було дуже спекулятивним, і тепер все повертається у попередні рамки. Через воєнний стан не скасовували у Вінниці розважальні заходи. Цими вихідними провели глінтвейн-фестиваль, де за порядком стежили правоохоронці. 8 грудня відбудеться свято вінницького вина. Інформацію про конфіскацію майна, трудову повинність або поселення військових у квартири цивільних спростовують.

Оскільки з Вінниччини багато заробітчан їздять досі в Росію, то на «гарячу лінію» газети ось що вони розповіли:

– В основному українські прикордонники чоловіків не пускають, а причини не пояснюють, — розповіла вінничанка Валентина. — Також на зворотному напрямку перевіряють інформацію, чи був громадянин у «ДНР» чи в Криму. Якщо це так, то до України дорога закрита. Важко передати і сумку для родичів із подарунками. Її провідники брати не хочуть, мовляв, воєнний стан і можуть бути неприємності.

Щодо виборів у об’єднаних територіальних громадах — Павлівці, Соболівці та Теплику, то з цього приводу до Верховної Ради буде внесено додатковий законодавчий акт і вибори мають відбутися.

– Якщо так і залишиться — то ці ОТГ невідомо коли проведуть перші вибори, після яких до кінця 2019 року виконують бюджети всіх громад, що об’єднались окремо, а отже — не можуть повноцінно приступити до виконання функцій ОТГ. Плюс вони вже внесені до Бюджету-2019 на умовах прямих відносин з держбюджетом, під них заплановано субвенції. Отже, треба вносити зміни у Держбюджет. Єдина надія — що при наявності бажання можна вийти на «політичне» рішення, як, наприклад, було під час утворення перших ОТГ у 2015 році, — каже Андрій Кавунець, голова ГО «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини».

Військові частини переведені на казармений стан. Втім, мобілізації поки що не буде, хіба що проводитимуть збори резервістів першої черги. На Вінниччині таких до тисячі. В області створена бригада територіальної оборони і шість загонів. 2 грудня близько 400 вінничан було направлено обласним військовим комісаріатом до навчальних центрів Сухопутних військ Збройних сил України. Там вони пройдуть 20-денні навчальні збори. Резервісти другої черги відбуватимуть 7-денний вишкіл у складі управління та підрозділів бригади територіальної оборони. Метою навчання є нарощування спроможностей частин резерву для виконання визначених Генеральним штабом Планів застосування військ (сил), набуття резервістами індивідуальних навичок та злагодженості під час спільних дій у складі підрозділів.

Крім того, нині чимало вінничан самі звертаються, аби в разі потреби йти захищати країну. Могилів-Подільський прикордонний загін, котрий визнаний найкращим в Україні, посилює захист кордону. Встановлено додатково три застави. Але поки що зростання злочинних проявів на кордоні не спостерігається, хоча у Придністров’ї російські війська теж переведені на казармений стан. Використовуються безпілотники. Масштабних загроз із боку невизнаної республіки не очікують, можливі провокаційні дії з боку диверсійних груп.

Вікторія Снігур,
Тетяна Кондратьєва,
Анатолій Мельник