У це важко повірити, але здорова на вигляд дитина минулого тижня… померла. Попередньо з’ясовано, що у дівчинки була вроджена вада серця. Проте рідні та близькі впевнені: вона була здоровою. Кажуть: усе це через халатність співробітників обласної дитячої лікарні. Мовляв, із самого початку, коли маля привезли до медичного закладу, вони неправильно встановили діагноз, а допомогу у реанімації надавав п’яний анестезіолог. Справою вже займаються правоохоронці.

– Ми одружились два роки тому. І коли дізнались, що матимемо первістка — радості не було меж. Дитинка народилась здоровою, доношеною, із нормальною вагою та зростом. За два місяці набрала два кілограми. Та нещодавно почала погано їсти, але сімейний лікар написав направлення: по животу – коліки кишківника. Скарг не було як на серце, так і легені. Лікар-педіатр запевнив, що дівчинка здорова і їхати кудись немає потреби. А вже минулої суботи Анастасія поїла і їй стало погано — важко дихала і стогнала, – розповідає тато покійної Антон Сорока. — Через дві години ми викликали «швидку допомогу». Приїхали два медпрацівники. Без огляду вирішили, що проблеми із животиком, та сказали їхати до обласної дитячої лікарні. Лікар-педіатр оглянула Настю. Взяла дівчинку на руки та побігла до реанімації. Ми чекали під відділенням. Через півтори години ми покликали лікарів, один із них вийшов та заявив, що Насті потрапило молоко у легені і проводяться певні заходи. Треба ставити крапельницю, але не можуть потрапити у вену. Потрібний спеціальний «перехідник». Для нас це було незрозумілим, бо ж у відділенні реанімації повинні знаходитись такі речі, але задля порятунку доці за лічені хвилини все знайшли. Лікар УЗД приїхала через пару годин, жодної інформації нам не надала. Із нею були поліцейські, яких викликали медики до нас. Вони заспокоювали, що робиться все можливе і донечка жива. Та згодом до нас вийшов анестезіолог Максим Корнійчук, від нього пахло спиртним, він жував жуйку, стояв у масці і хитався. Пояснював, що у медицині 15 років і не потрібно панікувати. Але далі емоції зашкалювали, бо ми не розуміли, чому нам нічого не розповідають і не дають можливості хоч на мить побачити Настю. Вже й ми викликали правоохоронців, які всі ті баталії вгамовували. В результаті до нас вийшли четверо медиків і заявили вже інший діагноз — проблеми із серцем. Мовляв, Настюша у важкому, але стабільному стані. І тільки у супроводі поліції нас пустили до донечки. Вона вся була синя та підключена до апаратів.

Після проведення всіх реанімаційних заходів о другій ночі лікарі вийшли до батьків та повідомили, що дівчинку врятувати не вдалось.

– Правоохоронцям ми повідомили подробиці, і один із них взяв нетверезого медика на експертизу. В результаті у його крові виявили 1,14 проміле алкоголю. Про це свідчить довідка, яку надали у наркологічному диспансері. І це при тому, що лікаря обстежили лише за годину після смерті дівчинки. Дивує чому не перевірили і інших медиків, — обурюється Анатон Сорока. — Поховали ми нашу крихітку у рідному селі і щодня плачемо за нею. Вже написали заяву до прокуратури, бо хіба це нормально, що їй встановили діагноз лише через чотири години, що лікарі УЗД та кардіолог теж не поспішали на допомогу, а анестезіолог був взагалі п’яним? Все це в сукупності призвело до біди! Тепер нам кажуть, що у доці були вади серця. Це не так. Хай підіймуть документи з пологового, там є вся інформація. Донечку неодноразово оглядали лікарі, і жодних патологій не було. Боїмось, щоб виправдати винуватців, його колеги будуть готові на все. Бо вже з нашої Писарівської лікарні зникла медична картка.

Разом із батьками Насті Сороки та її бабусею йдемо до Вінницької обласної дитячої лікарні. На місці головного лікаря не було, начмед теж не захотіла спілкуватись. До нас вийшов завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Анатолій Стародуб.

– Дитина була невиліковно хвора, на жаль. Ми висловлюємо щирі співчуття родині і робили все, аби її врятувати. Коли буде висновок судово-медичної експертизи, будемо точно знати, від чого померла дитина. Щодо мого колеги, то це виключна ситуація. Цей лікар жорстко покараний. Продовжується слідство, і в разі доведення вини і висновки будуть максимально жорсткими. Що стосується іншого персоналу, всі інші були тверезі. Наскільки я знаю із пояснень анестезіолога, він випив уже після того, як надавалася допомога, тобто це був постфактум того, що сталося. Він був відсторонений від роботи.

Втім, бабуся дівчинки не витримує:

– Це неправда. Всі були п’яні. У мене чотири свідки є! Ця дитина загинула через медиків! Ми прочитали всю історію хворобу, там про патологію серця взагалі не йшлось! — каже Ксенія Олександрівна.

Заступник директора департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Надія Марусяк повідомила, що батьки зі скаргою на дії лікарів теж звертались.

– Ми вивчаємо заяву, запросили документацію, невдовзі будуть висновки і судово-медичної експертизи. Ми проведемо клініко-експертну комісію із нашими науковцями та професурою, які нададуть рецензію діям лікарів, які надавали допомогу. І тільки після того зробимо всі висновки, із якими також ознайомимо родину покійної. Якщо батьків він не влаштує — вони можуть звернутися до Вищої атестаційної комісії до Києва. Дійсно, випадок із пиятикою медика на робочому місці відбувся і підтверджений обстеженням. Зі слів головного лікаря, вже є наказ на звільнення його підлеглого.

Тим часом прокурор Вінницької місцевої прокуратури Олена Олійник ось як прокоментувала ситуацію:

– Відкрито два кримінальних провадження за статтями про смерть дитини та неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником. Якщо його провину доведуть, йому загрожуватиме три роки в’язниці без права на лікарську практику.

Фото Сергія Хіміча
Віталіна Трудько