За інформацією слідства, він вимагав 6000 доларів за вирішення питання стосовно закриття кримінального провадження щодо самовільного захоплення 50 гектарів земель сільськогосподарського призначення у Корделівці Калинівського району. Фігуранта справи та двох посередників – адвоката Валерія Сувалова та його екс-заступника Вадима Кабішева правоохоронці затримували за місцями їх проживання. Джерела в СБУ розповідали, що у будинку екс-прокурора знайшли велику суму валюти, яка не була вказана у декларації. Відомо, що на затримання підлеглого прокурор Вінницької області В’ячеслав Соколовий відреагував оперативно — мовляв, шкода, що людина, якій він довіряв, так вчинила.

Міру запобіжного заходу Олександру Попеску обирали у столиці — цілодобовий домашній арешт. Суд тоді його зобов’язав носити електронний браслет. Наприкінці травня заступник прокурора Вінниччини звільнився із роботи за власним бажанням. А буквально за кілька місяців стало відомо, що він подавав свою кандидатуру на керівника ДБР у сусідній Хмельницькій області.

Після досудового розслідування справу передали до Вінницького міського суду, і 19 червня був задоволений відвід судді Дмитра Шлапака, який у свій час працював із обвинуваченим у прокуратурі Замостянського району. Але, за інформацією активістів «Автомайдану», їх пов’язувало не тільке це. Кажуть, що свого часу землю навколо заплави річки Вишня незаконно приватизували суддівські та прокурорські родини, цю справу розслідує поліція. І один гектар отримала організація «Незалежна релігійна громада євангельських християн-баптистів «Дванадцять апостолів», серед засновників якої є однофамільці представника Феміди Шлапака. Тож нині справу розглядає колегія суддів у складі Василя Антонюка, Олексія Шидловського та Лариси Ковальчук. 18 серпня на чергове засідання з’явилася прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ГПУ Аліна Жовницька, яка входить до групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні, проте колегія не провела підготовче судове засідання.

Головуюча суддя Лариса Ковальчук відмовилася це робити до тих пір, поки на слухання не з’явиться той прокурор, який особисто підписував угоду про визнання винуватості між державним обвинуваченням та Олександром Попеском і ще двома фігурантами справи. Слухання справи відклали ще раз, більше ніж на місяць. 5 жовтня засідання знову перенесли, бо не з’явилися учасники зі сторони захисту. То виходить, що за вісім місяців після скоєння злочину до перегляду справи, по суті, із підготовчих засідань досі не дійшли… Схоже на банальне затягування справи. Додамо, що санкція статті зловживання впливом карається штрафом від семисот п’ятдесяти до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

Віталіна Володимирова