Скандальна історія монаха УПЦ МП Дмітрія Курмоярова, якого двічі судили на Вінниччині за «колорадські» стрічки, закінчилась сенсаційною втечею.

Бо на останніх фото із соцмережі цей вчорашній мешканець глухого села Рубань під Немировом вже знаходиться в літаку на Росію та повідомляє про свій негайний переїзд до Сибіру… Тут він буцімто буде викладати у Новосибірській духовній семінарії. Але що ж тоді цей «батюшка» робив на Вінниччині із 2014-го?

– У нашому селі він не служив, а їздив у Немирів та Олександрівку. Весь час мовчазний і лише в автобусі зі всіма коротко вітався російською. І хату він з братом купили на глухій та безлюдній вулиці! – розповіла Валентина із Рубані. – Ні жінок, ні дітей з ними не було… Як вони жили, що там робили і для чого тут «поселились» — загадка!

– А ви не думали, що це заслані «агенти» ФСБ?

– У селі всяке говорили! Але чому тоді їх не арештували і не вислали раніше? Це ж 4 роки він тут жив, щось вивідував, кудись їздив і для чогось «сховався» у такій глухій хаті… Нині все село знає, що цей батюшка втік до Росії, а свою хату буцімто продав.

– Чому ж він не служив у Рубані?

– Це для всіх секрет! Бо саме один переселенець із колишнього дитсадочка зробив маленький храм МП. І, кажуть, навіть сам хотів отримати церковний сан і служити тут… Але так вийшло, що він нього «нагуляла» дитину місцева 15-річна дівчина, і йому було вже не до церкви та проповідей… Тому батюшка у нас з іншого села.

А по Курмоярову більше запитань, ніж відповідей, бо ростом він «гренадер», освіту має добру, але весь утаємничений і «засекречений»… Хто б міг подумати, що можливі «агенти» живуть серед нас прямо в Рубані?

Нагадаємо, що єромонах Дмітрій (Іоанн) Курмояров з Тульчинсько-Брацлавської єпархії УПЦ МП називає себе доктором богослов’я і потрапив на Вінниччині під суд через адмінпротокол за частиною 1 статті 173-3 Кодексу України про «виготовлення та пропаганду георгіївської стрічки». Але покарання за порушення українського законодавства священослужитель не поніс, бо постановою Немирівського районного суду провадження у цій справі було закрито через закінчення строку відповідальності. Ймовірно, хтось дуже просив чи «прикривав» від Немирівського суду 50-річного уродженця Пермської області РФ?

До речі, саме він свого часу відмовився відспівувати загиблих на Сході кіборгів, виклав у Інтернет «колорадку» та вважав події на Східній Україні «громадянською війною».

Нині ж, коли Томос для помісної церкви в Україні став реальністю, цей монах вирішив не ризикувати і втік додому! Чи у нього закінчився термін службового відрядження «на Украину»?

Сергій Годун