Станом на 1 грудня у Вінницькій області проживає 472,6 тис. пенсіонерів (450,8 тис. – цивільні, 21,8 тис. – військові).  З початку року на пенсійні виплати спрямовано 11 141 млн грн, чим забезпечено своєчасне та у повному обсязі фінансування виплати пенсій та грошової допомоги.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», прожитковий мінімум для непрацездатних громадян з 01.12.2018 року зріс на 62 грн або 4,3% і складає 1 497 грн. Загальне підвищення прожиткового мінімуму з початку року становить 9%.

Органами Фонду проведено передбачений діючим законодавством  перерахунок пенсійних виплат. У бюджеті Пенсійного фонду на ці потреби закладені відповідні фінансові ресурси. Громадянам не потрібно додатково з цієї причини звертатись до органів Фонду. Усі перерахунки здійснені автоматично.

Перерахунок по кожній пенсійній справі проводився індивідуально.

Перераховані мінімальні пенсії, призначені відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, доплати за понаднормовий стаж, а також мінімальні пенсії інвалідам війни, інвалідам -чорнобильцям, надбавки, підвищення, які розраховуються виходячи з прожиткового мінімуму.

Перерахунок торкнувся 400 тис. пенсіонерів Вінниччини, або 84% від їх загальної чисельності. При цьому середній розмір підвищення склав 29,30 грн. В результаті чого місячна потреба у коштах на виплату пенсій за грудень зросла на 9,2 млн грн і становить 1 млрд 56,73 млн грн. З початку року середній розмір пенсії мешканців області зріс на 93,35 грн та склав 2176,36 грн, – повідомила начальник головного управління Пенсійного фонду Вінниччини Олена Корчака.

За її словами, в жовтні 2017 року внесені зміни до законодавства, які передбачають автоматичне щорічне проведення індексації пенсійних виплат.

Прес-служба Кабінету Міністрів повідомляє, що такий перерахунок пенсій розпочнеться 1 березня 2019 року. Відповідно до п.2 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», для забезпечення індексації пенсій щороку проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсії. У більшості пенсіонерів для розрахунку пенсій застосовується середня заробітна плата в Україні за 2016 рік – 3764,40 грн.

У 2019-2020 роках показник середньої заробітної плати, який застосовується для перерахунку пенсій, збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін (інфляції) за попередній рік та 50% показника зростання середньої заробітної плати за 2018 рік.

Починаючи з 2021 року, такий показник середньої заробітної плати буде збільшуватися на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50% показника зростання середньої заробітної плати за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення.

Розмір, дата та порядок такого збільшення визначаються у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.

Офіційний рівень інфляції і зростання середніх зарплат в 2018 році для зазначеного перерахунку пенсій з березня 2019 року буде відомий в лютому.

Щодо перерахунків пенсій військовим, з січня 2019 року підвищення пенсій для військовослужбовців, яке виплачувалось починаючи з січня 2018 року, збільшиться на 25%, як це передбачено відповідною постановою Уряду. Розпочнеться виплата підвищень пенсій пенсіонерам внутрішніх справ за період з 2016 по 2017 роки в розмірі 50% від суми щомісячного збільшення.

В 2019 році передбачено зміну соціальних гарантій. Як відомо, 23 листопада Верховна Рада прийняла Державний бюджет України на 2019 рік. Відповідно, в наступному році  прожитковий мінімум буде підвищуватися двічі – з липня та грудня. Для осіб, які втратили працездатність  прожитковий мінімум становитиме: з 1 січня 2019 року – 1497 грн, з 1 липня – 1564 грн, з 1 грудня – 1638 грн.

У зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму наступного року зростатиме і пенсія для деяких категорій – тих, хто отримує мінімальну пенсію, соціальних пенсіонерів (які не мають мінімально необхідного стажу роботи для нарахування пенсії), пенсіонерів, які отримують максимальний розмір пенсійної виплати (10 прожиткових мінімумів для непрацездатних громадян) та надбавок і підвищень до пенсій, що розраховуються з прожиткового мінімуму.

Закон про Держбюджет-2019 також передбачає, що мінімальна зарплата з 1 січня 2019 року зросте до 4173 гривень на місяць (зараз ця сума становить 3723 гривні). В зв’язку з чим, збільшиться мінімальна пенсія за віком для осіб, яким виповнилося 65 і більше років, та які мають страховий стаж – жінки 30 років, чоловіки 35 років. Зазначеній категорії мінімальна пенсія становить 40% від мінімальної зарплати: 4173 * 40% = 1669,20 грн. (прожитковий мінімум 1497грн)

Нововведення

Пенсійний фонд України запровадив новий сервіс із надання електронних документів з підтвердженням QR-кодом. Послуга доступна для користувачів Веб-порталу Пенсійного фонду України, які увійшли на портал за допомогою ЕЦП. Це сучасне нововведення дозволяє громадянам не виходячи з дому отримувати необхідні їм довідки, зокрема:

  • про доходи пенсіонера,
  • індивідуальні відомості про застраховану особу (форма ОК-5);
  • витяг з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Перевірити достовірність видачі електронних документів з QR-кодом можна через Веб-портал Пенсійного фонду України у розділі «Верифікація виданих документів» шляхом введення перевірочного коду документу, який міститься одразу під QR-кодом.

Електронний документ з QR-кодом, підписаний електронним цифровим підписом Пенсійного фонду України, згідно з чинним законодавством, є аналогом паперового документа, підписаного відповідальною особою Фонду.

Наступним нововведенням є послуга смс-інформування, за допомогою якої Пенсійний фонд України інформує громадян про всі зміни, які відбуваються в пенсійній справі, а кожного працюючого щомісячно повідомляє про сплату єдиного соціального внеску та зарахування страхового стажу. Налаштувати сервіс можливо за особистим зверненням з відповідною заявою до органів ПФУ, або самостійно – через веб-портал ПФУ. Наразі такою послугою користуються близько 50 тис. жителів Вінниччини.

До переліку електронних послуг, які продовжує розширювати  Пенсійний фонд України, є створений на веб-порталі ПФУ особистий кабінет роботодавця. У кабінеті можна переглянути інформацію стосовно сплати ЄСВ, в тому числі – стан заборгованості або переплати підприємства з цього виду платежу, матеріали щодо поданих звітів та рекомендації по усуненню неточностей, а також, отримати інформацію для розрахунку сум виплати за час тимчасової непрацездатності працівника (лікарняні). Увійти до кабінету роботодавець може за допомогою ЕЦП. Новація значно спрощує роботу страхувальника, тому, вже сьогодні, кожен третій роботодавець області користується функціями електронного кабінету. Он-лайн сервіси є безкоштовними.

Відбулась модернізація пенсійного посвідчення. Відтепер усі категорії пенсіонерів, які є клієнтами Державного Ощадного банку України, мають можливість отримати електронне пенсійне посвідчення (ЕПП). ЕПП — це електронна пластикова картка, яка поєднує функції банківської картки, стандартного пенсійного посвідчення та містить електронний цифровий підпис.

Вже сьогодні 7,3 тис. пенсіонерів, які є клієнтами Ощадбанку, оновили своє паперове пенсійне посвідчення.