Ця шокуюча історія досі на устах всієї країни. До прокуратури за проханням людей звернувся сільський голова Бродецького Козятинського району. За його словами, 78-річну місцеву жительку Броніславу Андрущенко довів до анорексії рідний син.

Із критичною вагою близько 30 кілограмів стареньку доставили до лікарні. Одні засуджують чоловіка, інші впевнені, що у справі замішані три паї, які в нього хоче забрати сільрада.

– Бабуся Броніслава дуже любила сина. Змалечку купувала йому все найкраще, а на старості отримала таку подяку. Почалось все із оформлення спадку, син пенсіонерки Павло звернувся до сільради і таким чином ми та голова потрапили до хати, — розповіли сусіди пенсіонерки. — У будинку вікна побиті. Вразило те, що бабуся Броніслава, з якою ми виросли, нас не впізнавала. У неї ще більше ослаб зір. Також були випадки, що син кидав матір на пару днів та їздив до громадянської дружини на Житомирщину, їжу не купував, пенсію забирав.

Викликали на місце правоохоронців, аби завезти бабусю на обстеження, але він офіційно відмовлявся. Останньою краплею стало те, що до Павла зайшов сусід, щоб попросити забрати собаку, бо вона, голодна, могла розірвати птицю. Картина, яку побачив, шокувала. Посеред кімнати навколішки у калюжі сечі була тьотя Броніслава. В хаті холод, а вона у одній майці. На столі лежало яблуко, а в старенької жодного зуба. Вона була голодною. Ми звернулись до голови, бо розуміли, що ні в чому не винна бабуся була на межі життя та смерті. Та коли приїхали у супроводі поліції, медика та односельчан, Павло не відкривав двері. Вирішили, що тьотя Броніслава померла. А тоді через вікно вліз дільничний. Бабуся лежала ледь жива, зняли ковдру — а там жменя кісток. На вигляд не більше 30 кілограмів.

Стареньку негайно завезли до лікарні в Козятин. Туди вона потрапила у важкому стані.

– Ми такого не бачили, коли людина – це шкіра і кістки. Від хронічного недоїдання в неї вражена і серцево-судинна система, і нервова. Діагностували білкову енергетичну недостаність, — розповіла лікарка Козятинської ЦРЛ Тетяна Хоміцька. — Жінку морили голодом. Вона важила вдвічі менше, ніж повинна була.

У сільській раді нам повідомили, що справа зовсім не в паях, а у жахливому ставленні сина до рідної матері. Саме тому, отримавши скарги від сусідів, кинулись рятувати бабусю. Павло Андрущенко ситуацію не коментує.

Як повідомив нашому журналісту начмед Козятинської районної лікарні Ігор Грубеляс, пенсіонерка після 11 днів стаціонару та всієї необхідної допомоги була виписана у задовільному стані. Нині вона перебуває на реабілітації у медико-соціальному відділенні тимчасового перебування людей літнього віку.

Прокуратура Вінницької області нині здійснює процесуальне керівництво у даній справі. Там розповіли, що триває досудове розслідування та проводяться експертизи.

– Під час спілкування з правоохоронцями потерпіла підтвердила припущення медиків і поскаржилась на сина, який не надавав елементарної допомоги матері, необхідної для належного життя, — повідомили у прес-службі обласної прокуратури. – Утримував її в закритому будинку, не давав їжі та води, не допускав лікарів. За цим фактом працівниками поліції внесені відомості до ЄРДР та розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст. 136 КК України. Таке порушення карається штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до шести місяців.

Віталіна Володимирова