– У 2013-му ми заплатили величезний борг податківцям, зупинили порізку і приватизували кар’єр, – розповів Анатолій Мельник, один із співвласників кар’єру. – Але на оформлення всіх дозвільних документів і підготовку до виробництва пішло кілька років. Поставили фінську дробилку, модернізували транспортери та інше обладнання. Тепер випускаємо кубовидний щебінь європейської якості із місцевого сіро-блакитного абразивного каменю. Він значно економить вартість будівельних робіт, наприклад, бетонні плити з нашого щебеню дешевші за інші. Потужність — до 500 тис. т за рік. Ціна нижча, ніж у таких же кар’єрах, — від 110 до 260 грн./т у залежності від фракції. У нас працюють робітники із Кам’яногірки, Вербівки, Скоморошок, Якимівки, Новоживотова. На весну, коли пожвавиться будівництво, плануємо збільшувати штат і переходити на дво- і тризмінний режим роботи. Крім того, маємо намір взяти під опіку один із соціальних закладів — для дітей чи для людей похилого віку.

Андрій Гижко, перший заступник голови Вінницької ОДА, відвідав Якимівський кар’єр під час робочої поїздки у Оратівський район у кінці листопада.

– Відзначаємо два позитивних моменти. По-перше, створення нових робочих місць, вже зараз тут працює 30 людей із пристойними зарплатами. Оратівщина, край оратаїв, повністю аграрний район, тут промислове виробництво має велике значення. По-друге, в масштабах області цей кар’єр сприяє відродженню будівельної галузі, зокрема дорожніх робіт. Так що урядовий лозунг про масштабний ремонт держави справджується! — наголосив Андрій Гижко. — З настанням весни тут стоятиме черга самоскидів. Ми обговорили із керівництвом Оратівського району можливість розміщення поряд асфальтового заводу. Тоді це буде повноцінне поєднання видобутку каменю і виробництва асфальту. Значить, проляжуть нові дороги в Оратівському, Немирівському, Іллінецькому, Липовецькому та інших районах!

576 дітей навчаються у Оратівській опорній школі І-ІІІ ступенів (разом із Дубиновецькою і Синарською філіями). Тут теж побував обласний високопосадовець.

– Завдяки участі у загальнодержавному проекті «Пілот-24» у нашій школі поміняли вікна, двері, сходи. Придбані два твердопаливні котли, проведений капремонт, закуплені меблі, обладнання, комп’ютери тощо. Наприклад, у нас облаштований кабінет математики за 362 тис. грн., — розповіла Лариса Гнідунець, директор школи.

– З батьків гроші збираєте?

– Ні. Вистачає коштів, наданих державою для забезпечення нової української школи.

– Як бачите, варто навчатись у опорних школах, вони ще є у Чагові, Скорморошках, Балабанівці! — відзначив Андрій Гижко. — Всього у області їх 35, до кінця року буде ще 10. Математика — наука наук, отже, нами придбано 50 математичних класів із найновішим плазмами, дошками, ноутбуками. Один з них отримала Оратівська школа. Втім, кожна опорна школа сама визначатиме свою спеціалізацію — хімію, біологію, історію, інформатику… Для них будемо купувати спеціалізоване обладнання. Цього року нарешті завершили три шкільні довгобуди у Сосонці, Зведенівці і Михайлівці. У найближчій перспективі — добудова ще двох шкіл, і на цьому все. Немає сенсу тримати школу там, де немає дітей. Як бачите, зараз у Оратівській опорній школі є три проблеми — відсутність актової зали, маленька спортзала, де одночасно займаються по два класи, і незадовільна доставка школярів автобусами. У 2019-му ми добудуємо необхідні зали, майстерні, кімнати гурткової роботи у всіх школах, де більше 500 учнів. А питання з шкільними автобусами районна влада обіцяла вирішити ще до Нового року.