У грудні минає два роки, як радикал Віктор Качур очолює Немирівську ОТГ, куди входять 12 сіл. За часи своєї роботи він «нажив» чимало опонентів і тих, хто відкрито його підтримує. Про актуальні проблеми та здобутки голова розповів нашому виданню.

– Наша ОТГ перша в області й п’ята в Україні за різними показниками. Бюджет її розвитку становить 42,6%. У 2017-2018 роках у розвиток села Стрільчинці ми вклали 7-8 мільйонів гривень: заасфальтували дороги, проклали водогін. У Луці зробили понад 2 км дороги. У Гуньці відремонтували школу, замінили вікна, провели асфальтування. У Байраківці водогін вже на стадії підключення, поставили у школі металопластикові вікна, у Гостинному та Медвежі теж подбали про дороги.

Щодо Немирова, відремонтували понад 80% доріг в різних частинах міста. На себе від району забрали бюджетні установи. І майже всі не мають свідоцтв на право власності, лише технічний паспорт. Виділили кошти на виготовлення необхідних документів та генерального плану кожного села. Відновили більше 10 свердловин, з держбюджету отримали близько 20 млн грн. на школи, ще близько 4,5 млн грн. на садочки.

Для первинної ланки медицини придбали сучасне обладнання, два автомобілі для виїзду лікарів для надання невідкладної допомоги. Реконструюємо будівлю колишньої «неврології». Створимо центр ПМСД, а з сусіднього приміщення – центр діагностики. Наш ЦНАП надає 69 видів послуг, але МРЕВ забрали в Тульчин. Тому робимо все, щоб повернути послугу з реєстрації авто до нас. Днями маємо відкрити Університет третього віку, де пенсіонери безкоштовно вивчатимуть комп’ютер та цікаво проводитимуть дозвілля.

– А ось вигляд центру зовсім непривабливий. Коли за нього візьметесь?

– Є багато планів. Вінницький архітектор Віталій Плясовиця розробляє два проекти на реконструкцію площ. Одна знаходитиметься біля колишнього монумента Леніну, інша – біля міської ради. Остання є найзручнішим варіантом і гідна бути центром міста. На жаль, непрацюючий кінотеатр нам передали з району лише навесні, хоча ми просили давно. Наразі робимо експертизу будівлі, якщо у звіті буде вказано, що вона аварійна – знесемо. Якщо ні, здаватимемо в оренду чи продамо. Але будемо диктувати умови ми. Я хотів би біля кінотеатру бачити величезну площу. Але є одне «але» — при знесенні будівлі відкриваються такі «шанхаї» та гаражі, що вигляд не дуже…

– Ваш син Олександр, який свого часу був мером Немирова, а тоді депутатом та заступником голови облради, днями склав депутатські повноваження. Чому?

– Коли син балотувався депутатом до Немирівської ОТГ, за нього проголосувало приблизно 52% людей. При тому, що не був першим номером у списку і обрав найскладніший округ. Але є ще складніші. І людина, яка йшла по одному із таких, взяла дуже багато голосів і виграла в таких особистостей, які не вірили в програми… Тому Олександр вчинив благородно — поступився місцем достойній людині Галині Тарасовій. Як батько я його підтримав, схвально відгукнувся Олег Ляшко. Нині син очолює обласну партійну організацію «Радикальної партії».

– Яка ситуація із санаторієм «Авангард», який хоче забрати держава?

– За часів Януковича прокуратура подала до суду, що профспілка незаконно привласнила і використовує приміщення. Виграла суд двох інстанцій. Мерія стояла на боці профспілок. І сьогодні виступає третьою особою. Судова тяганина відновлена, і засідання проходять у Рівному. На мою думку, якщо незалежно від форми власності тут залишаться всі спеціалісти, матимуть достойну зарплату і платитимуть податки – міська рада буде задоволена.

– Немирівська районна лікарня перша в Україні за кількістю підписаних декларацій. Це люди свідомі чи ви проводите агітацію?

– Правильний підхід до усвідомлення того, що відбувається в Україні, і втілення реформ у життя – це запорука успіху нашої ОТГ та кожного структурного підрозділу. Деклараціями займаються медики, яким, до речі, суттєво підняли зарплату. У нас чудові фахівці, особисто сам звертаюсь саме до них і раджу іншим.

– Прокоментуйте звинувачення, що, маючи високі статки, Ви користуєтесь субсидіями.

– У 2016-2018 роках я не отримував субсидію, про що підтвердив відповідними довідками. Але в 2015 році вона нараховувалась усім суддям, лікарям, прокурорам. Чомусь об’єктом критики став я, і за таку «популярність» дякую своїм критикам. Невже те, що в 2015 році мені, як й іншим людям, автоматично нарахували ту субсидію, тим паче, я був тоді безробітним, є величезним злочином? І далі я написав заяву, щоб її не отримувати!

– У центрі – ринок, який створює чимало незручностей, і водночас це спосіб селянам заробити копійку. Що робите у цьому напрямку?

– Свого часу, коли я хотів перенести ринок, хоча це насправді самовільно захоплена територія, його залишили, і мене ще й паплюжили. Є виконавче провадження звільнити те місце, заступник голови ОДА Василь Броварник допоміг забрати торговців з тротуарів. Далі справа – за правоохоронцями. Маємо ще одну проблему: жмеринський суддя отримав сотку землі для кіоску, натомість самовільно звів торговий центр. Навіть балкон виніс на проїжджу частину. І ми не можемо з ним справитись, бо вирішує всі питання, а будівлю оформив на маму.

– Яка зарплата у Віктора Качура та службове авто, за яке Вас також критикували?

– Отримую 35-36 тисяч з преміями та надбавками. Із дружиною любимо працювати на городі та в садку. Міська рада у 2018 році придбала економне та бюджетне авто «Нісан» за 715 тисяч грн. Користуються ним не лише я, а й інші працівники міської ради. До цього часу я їздив власною машиною і сам її заправляв.

Вікторія Снігур