Із вшанування пам’яті тих, хто загинув за незалежність України, почалось засідання громадської організації «Вінницька обласна рада жінок України» 29 листопада. Цих жінок недаремно охрестили в народі «голубками миру», бо основний напрямок їхньої діяльності — миротворчість.

– Рада Безпеки ООН наголосила на необхідності участі жінок у мирних процесах, особливо під час військових дій. Відтак, «Спілка жінок України» і уряд Великої Британії ще у 2015-му започаткували проект «Миротворення в Україні: роль жінок». Ми, вінничанки, зустрічались з волонтерками, переселенками, активістками з різних регіонів; проводили марші миру, акції, збирали підписи. Українка Леокадія Герасименко відкривала Міжнародний самміт миру у Сеулі минулої осені. На Європейській площі Вінниці тоді масово відзначали День миру, проводили державний захід «Передамо мирну Україну у спадок нашим дітям», — звітувала Валентина Кичак, голова «Вінницької обласної ради жінок України». — Якщо чоловіки за війну розплачуються кров’ю, то жінки і діти — слізьми! Ми надавали допомогу учасникам АТО, переселенцям зі Сходу та Криму. Завдяки проекту «П’ять картоплин», які школярі приносили з дому, забезпечили картоплею бійців на передовій. А скільки подарунків, книжок, солодощів, короваїв отримали від обласної ради жінок підопічні будинків-інтернатів, пацієнти військового медцентру і госпіталю інвалідів війни, маленькі сироти і діти з особливими потребами! Велику підтримку надає нам обласна і міська влада. Із 27-ми районів Вінниччини у 22-х є відокремлені підрозділи нашої громадської організації.

…У районах життя не менш цікаве. Наприклад, у Могилеві-Подільському спілка жінок допомагала в організації авіафесту парапланеристів. Своєрідний місцевий ландшафт сприяє утворенню сильних повітряних потоків. «Це унікальне небесне тяжіння на схилах Дністра по достоїнству оцінили парапланеристи з Франції, Польщі, Литви і всі учасники міжнародного свята», — розповіла Марія Савкова, керівник об’єднання жінок у Могилів-Подільському районі. Бісером і нитками вишили більше сотні виробів дванадцять діток із «Будинку сімейного типу», який організувала мама Тая Дагдій з Ладижина. Частина її вихованців вже встигла створити власні сім’ї. Активно працюють жінки Жмеринки, Теплика, Немирова, Калинівки, Чернівців, Томашполя, Мурованих Курилівців та ін. Бібліотекар Людмила Іщук, керівник Літинської жіночої ради, із гордістю згадала про земляка Сергія Собка, Героя України, кавалера Золотої Зірки; торкнулась питань творчості композитора Ігоря Шуберта та самодіяльних ансамблів «Ладодзвін», «Вербиченька», говорила про свято літинських сімей, про вечори поезії, про конкурс супербабусь, про збір дитячого одягу тощо. По суті, всі ці прості речі, якими займається жіноцтво Вінниччини, створюють життя!

– Соціально активні жінки повинні проявити більше сміливості, йти у владу. Не шкодувати зусиль, знань, досвіду для того, щоб у нашій країні настав мир! — закликала Валентина Кичак.

«…Жінка – споконвічна таємниця, чаша найсолодших в світі втіх! Жінка — мати, що в віках святиться! Сонце, спрага, віра, оберіг…» Ці щирі слова поетеси Зінаїди Сидорчук, а ще виступ народного ансамблю педколеджу під керівництвом Віктора Черевка прикрасили збори обласної жіночої спілки.