Жителі Верхівки Барського району криком кричать, звертаються у всі інстанції, щоб зберегти амбулаторію сімейного лікаря, яка обслуговує села Верхівку, Примощаницю, Супівку, Барок, Мар’янівку, Чубачівку та ін. Люди бояться залишитись без медичної допомоги.

– До медреформи у нас було все: лікарня на 24 ліжка, пологове відділення, амбулаторія, процедурний кабінет, аптека. 7 років тому залишили амбулаторію, обладнання для якої придбали місцеві фермери. І поки була жива досвідчена лікарка Ольга Мусінкевич, все було нормально, — розповіла Людмила Мацюк, жителька Верхівки. — Але після її смерті пройшло два роки, а нам досі не прислали іншого фахівця. Не порадившись з громадою, Володимир Капиця, головний лікар Барського РЦПМСД, наполягає, щоб нас обслуговував лікар з с. Кузьминці. Але ми на таку пропозицію ЗГОДИ НЕ ДАЄМО! Адже до Кузьминців немає дороги, не ходять автобуси. Сталін морив людей голодом. А теперішня влада — ненаданням медичної допомоги? У 6-річної Іванки температура була 39,5, «швидка» не виїхала, тільки по телефону радили мамі, як збити температуру. Хіба можна консультувати заочно, не знаючи хвороби? Тепер у дівчинки часто йде носом кров. Я говорю від імені сотень людей: «Допоможіть нам відстояти амбулаторію!»

Олександр Юсупов, в.о. сільського голови Верхівки, підтримує позицію селян.

– Зараз в амбулаторії працює лиш дві медсестри, одну до Нового року мають скоротити. Акушерку, яка у декретній відпустці, теж скорочують. А нашу «швидку», яку подарував губернатор Джига, Капиця обіцяв поміняти на старий УАЗик. Лікар із Кузьминець то приїжджає, то не приїжджає, бо дуже погана дорога. Раніше інколи прийоми проводив лікар Ярослав Гутаревич, але тепер він завантажений, не має часу. Це просто катастрофа для села! — констатував Олександр Юсупов.

У обласному департаменті охорони здоров’я пояснили, що сімейних лікарів фінансують територіальні громади.

– Верхівка — єдина громада у Барському районі, де тимчасово немає сімейного лікаря, — зазначив Володимир Капиця, головний лікар Барського РЦПМСД. — Але вихід є, місцеву амбулаторію закривати не будемо! Молода лікарка із Кузьминець погодилась двічі на тиждень проводити тут прийоми. А машину дійсно доведеться поміняти, щоб зручніше було приїжджати. Щодо скорочення медсестер — все буде залежати від того, скільки пацієнтів набере лікар, адже він забезпечує зарплату персоналу. Або одну скоротять, або на півставки залишать обох.

– Хвороба чекати не може, грають роль хвилини. Якщо у людини висока температура чи напад — що робити?

– З 8-ї до 16-ї год. допомогу надаватимуть медсестри чи лікар, потім треба викликати «швидку» із Бару. А тим часом будемо шукати постійного сімейного лікаря для Верхівки. При наявності не менше 1800 пацієнтів його зарплата складатиме близько 15 тис. грн. на місяць.