Йдеться про керівника комунального підприємства «Вінницяоблводоканал» Олександра Чернятинського, до діяльності котрого за кілька років його керівництва назбиралося безліч запитань. Зокрема й те, що у прямому підпорядкуванні керівника працювала його дружина. В агентстві вважають, що це могло вплинути на об’єктивність прийняття рішень Чернятинським — потенційний конфлікт інтересів. А ще — на тлі погіршення якості питної води добробут керівника розквітав на очах. Депутати змушували Олександра Чернятинського привселюдно пити воду з-під крана, відверто запитували його, чи він часом не родич Володимира Кістіона, що йому все сходить з рук. Але йому й справді вдавалося з усіх неприємностей виходити сухим з води, не відповідаючи на жодне з гострих запитань.

Згідно з приписами, Національне агентство вимагає усунути порушення, провести службові розслідування та розглянути питання про притягнення винних до відповідальності.

До речі, нині Валентина Чернятинська виконує обов’язки начальника інспекції водних ресурсів. Крім цього, вона ще й приватний підприємець, займається монтажем водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування; відведенням і очищенням стічних вод, будівництвом трубопроводів. Та це ще не все. Їй належить частка бізнесу у ТОВ «ЖЕО». Причому, більша частка – 31%. Виходить, ТОВ «ЖЕО» є посередником між вінничанами і «Водоканалом», яким керує її чоловік і де вона сама працює.

Журналісти програми «Схеми» дізналися ще одну пікантність, про котру вінничани вже давно говорять, щоправда, пошепки. У 2008 році, коли нинішній віце-прем’єр Володимир Кістіон ще був керівником Вінницького водоканалу, підприємство вирішило віддати частину своїх земель, що на Старому місті, під приватну забудову. Частина цих земель дісталася безоплатно Юрію Пиндику, який був водієм адміністративно-господарського відділу міської ради Вінниці. Згодом на цій землі побудувався сам Володимир Кістіон, офіційно оформивши маєток на свого сина Дмитра, котрого призначили на скромну посаду заступника керівника «Водоканалу». Там же, на вулиці Тракторній, колишніх володіннях «Водоканалу», має 10 соток землі і Валентина Чернятинська, сестра Володимира Кістіона. Там вже зведений розкішний маєток.

Депутат обласної ради Андрій Вигонюк прокоментував ситуацію так:

– Я запропонував розірвати контракт з Олександром Чернятинським, адже щороку сезонно ми відчуваємо різкий сморід брудної води з кранів. Три роки він ігнорував ідею реконструкції очисних споруд, а нещодавно таки провели тендер на виконання даних робіт — і переможцем стала фірма земляка нинішнього та колишнього начальника «Вінницяоблводоканал» із с. Довжок Ямпільського району. Не іноземні інвестори, не авторитетні українські компанії отримали підряд на 44 млн грн., а тимчасова фірма без належного досвіду робіт зі статутним капіталом 5000 грн. Однак дисциплінарна комісія не вважає це «проступком»!

На сайті в НАЗК оприлюднили список топ-порушників антикорупційного законодавства за листопад. Двоє вінничан потрапили до нього: нардеп-«радикал» Сергій Мельничук та голова облради Анатолій Олійник.