Депутат Крисько «відмазався»?

Як «взяти» 3000 доларів за вирішення питання по кар’єру на Ямпільщині?

Прогриміти на всіх ЗМІ в компанії СБУшників і пачки «мічених» доларів… І за рік «тихим сапом» закрити гучну кримінальну справу через потрібних людей? Відповідь на ці запитання знає депутат Вінницької облради (Радикальна партія), голова постійної комісії з питань охорони навколишнього середовища, екологічної безпеки та раціонального використання надр Володимир Крисько!

Бо саме він – один із 3-х посадовців Вінниччини, яким вдалось сенсаційно «відбрикатись» від Феміди та тюремного терміну в резонансних хабарницьких справах. Крутіше за Криська хіба що екс-голова ДФС Продан і екс-заступник прокурора Вінниччини Попеско!

Але й вимагання 3000 доларів депутатом Криськом за «правильні» висновки його комісії восени 2017-го стало сенсацією на всю Україну, яка тоді навіть дійшла до лідера Радикальної партії Олега Ляшка, який засудив «хабарника, що прикривався мандатом РПЛ».

Депутату Криську «світило» від 5 до 10 років тюрми… Але він за вже відомою «схемою» ліг у лікарню і відлежав скільки треба…

А вже весною 2018-го цю справу спритно перекваліфікували із отримання хабара на шахрайство, за яке в Україні дають штраф у 850 гривень чи «умовний» термін.

Але й цей «дитячий вирок» не влаштував депутата… І коли фактично розвалена справа СБУ й обласної прокуратури потрапила до судді Дмитра Шлапака, то він взагалі зняв усі обвинувачення з Володимира Криська.

Офіційно це зроблено через примирення сторін. Тобто голова комісії облради з природних ресурсів депутат Крисько немовби елементарно «розвів» на 3000 доларів колишнього директора кар’єру… Але дивним чином після року слідства і судів потерпілий написав заяву, що не має претензій до депутата.

На жаль, Володимир Григорович досі не коментує обставини цієї сенсаційної справи… Хоча ми впевнені, що йому є що сказати, і редакція «33-го каналу» готова вислухати всі сторони в цій загадковій та гучній історії.

Екс-заступник прокурора «наварився» на хабарі?

У квітні співробітники Антикорупційного бюро та Служби безпеки України затримали тодішнього заступника прокурора Вінницької області Олександра Попеска.

Його підозрюють у вимаганні 5000 доларів за вирішення питання стосовно закриття кримінального провадження щодо самовільного захоплення 50 гектарів земель сільськогосподарського призначення у Калинівському районі.

Кошти давали двома траншами, планували замаскувати їх під винагороду для юриста. Фігуранта справи та двох посередників затримували.

Міру запобіжного заходу Олександру Попеску обирали у столиці — цілодобовий домашній арешт із носінням браслета. Невдовзі стало відомо, що заступник прокурора Вінниччини звільнився із роботи за власним бажанням. Тим часом справу розглядали у Вінницькому міському суді та кілька разів переносили, бо не з’являлись учасники зі сторони захисту.

4 грудня колегія суддів оголосила вирок — фігуранти резонансної справи отримали… штрафи. З’ясувалось, що начальник третього відділу прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Василь Кричун уклав угоди про визнання винуватості з Олександром Попеском, адвокатом Валерієм Суваловим і його заступником Вадимом Кабішевим. За умовами угоди всіх трьох визнали винними в одержанні неправомірної вигоди за вчинення впливу на прокурора в одному з кримінальних проваджень (ч. 2 ст. 369-2 ККУ). Кожному призначили покарання у вигляді штрафу в розмірі максимальної суми, передбаченої санкцією даної статті – 25 500 гривень. Таким чином, екс-прокурор, який нині очолює будівельну фірму «Монолітбуд» і планує стати одним із керівників поліції у сусідній області, ще й залишився з «наваром».

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ
Віталіна Володимирова

Від редакції.

Того ж таки 4 грудня екс-голову ДФС Мирослава Продана, звинуваченого у набутті 89 млн. грн. під час роботи на посадах в.о. заступника та голови служби за два роки, взяли на поруки нардепи. Серед них вінничани Ткачук та Кучер. До речі, його звільнили без застави. І саме йому в поліції не вистачило електронного браслета.

Щоправда, найжирнішу крапку в боротьбі з українською корупцією, напевно, поставив вчора окружний адмінсуд Києва. За його рішенням поновлено на посаді ще одного голову ДФС України – Романа Насірова, якого більше року звинувачували у зловживаннях з бюджетом на користь олігархів. Йому ще держава має виплатити 187 000.

Отже, шоу звершується? Корупцію поборено, а команда з обойми повертається далі «пиляти» бюджет? Ось такий наш європейський вибір…