Результатів розслідування ми досі не дочекались. Міни та снаряди пошкодили понад 5000 будинків на території Вінницького та Калинівського районів. Левова частка з них була у Павлівці, там отримали пошкодження 1105 дворів. Було замінено майже 4,3 тисячі вікон. Шифер, дерево та інші будівельні матеріали привозили із Вінницької та інших областей. Були такі люди, хто все ремонтував за власний кошт, а тоді отримував кошти на руки, перед тим показавши чек. Втім, як повідомили журналісту селяни, до цих пір не всі отримали виплати.

– Якщо влітку представники влади на відповідних комісіях ухвалювали рішення про відшкодування коштів на руки і щотижня дотримувались свого слова, то останні два місяці тиша. Мені відомо, що у Павлівці досі 90 будинків потребують ремонту, у Мізяківській Слобідці таких 10. Останнім виплатили лише по дві тисячі гривень. Наразі потрібно три з половиною мільйони. А все тому, що наслідки вибухів проявили себе не відразу, — розповіла мешканка Павлівки Юлія Гурман. — Наприклад, хтось замінив шифер ще з самого спочатку біди, а тепер з’ясувалось, що й інший пошкоджений та протікає. Є хати, в яких досі замість вікон поліетиленова плівка. Крім того, досі на артскладах під Калинівкою сапери знешкоджують боєприпаси, які неможливо вивезти із військової частини. Тріщини стають глибшими та більшими, починає роз’їжджатися дах чи стеля. Ми були готові до таких поворотів, адже експерти ще раніше казали, що таке нас чекає. Обурює і те, що кошторисні документи на всі наші прохання теж чомусь не показують. Ми навіть не можемо з’ясувати, де вони знаходяться. Чому так відбувається — сказати важко. Можливо, чиновники знову хочуть щось приховати від людей? Ми могли б вже перекрити дорогу, але поки робимо все за законом… Бо нічого не вимагаємо, це ще нам винні.

Саме тому жителі Павлівки та Мізяківської Слобідки направили звернення до відповідних інстанцій. А два тижні тому зібрали у центрі селі біля магазину збори, куди запросили представників місцевої та районної влади. Але питання досі залишається відкритим.

А ось перед мешканцями Медвідки досі ніхто не звітував після вибухів, хоча через нашу газету люди про це неодноразово просили.

– Якщо мешканці Павлівки більш згуртовані і добиваються справедливості, то в нас кожен поодинці. Нещодавно я від себе та матері Віри Захаревич написала листа до Вінницької ОДА зі скаргою про те, що всі роботи та виплати не проведені. Натомість від району отримала відповідь, що на ремонт хати моєї родички пішло 80 тисяч гривень. Втім, підозрюю, що їх відмили, бо поміняли лише вікна і поставили кілька листків шиферу. Писала потім скаргу до вищих служб, але реакції немає. Найближчим часом будемо звертатись до правоохоронних органів, бо боляче, що моя 78-річна матір, яка 48 років має стажу, таке заслужила…

У Калинівській районній адміністрації поінформували, що ситуацію  із виплатами тримають під контролем та працюють над її вирішенням.

– Наразі у залишку маємо 20 тисяч, які найближчим часом виплатимо людям. Крім того, написали лист-прохання до ОДА, аби виділили близько двох мільйонів гривень. Думаємо, що цього має вистачити, аби закрити найбільш вагомі питання. Повірте, ми зробили все можливе та надможливе. На жаль, трапляються люди, які хочуть обдурити державу. Зокрема одна мешканка Павлівки за ремонт будинку, який і до того перебував не у гарному стані і права власності у неї на нього немає, запросила 247 тисяч грн. Ми пропонували 127 тисяч, але вона відмовилась і начебто вже готує позов до суду. Віримо, що у цій ситуації переможуть людяність, підтримка та повага один до одного.

Вікторія Снігур