Нещодавно у Будапешті відбувся чемпіонат Європи з кіокушинкай карате, де взяли участь сотні найсильніших спортсменів із 19 країн.

Серед них були і наші земляки. Зокрема 20-річна Анастасія Дузяк із Ладижина здобула бронзову медаль у розділі куміте серед дівчат. Займаються із нею заслужений тренер України Сергій Брушніцький і майстер спорту Леся Мазур. Загалом із Угорщини наша збірна привезла 8 золотих, 5 срібних та 10 бронзових медалей, посівши першу сходинку у турнірній таблиці.

– Я почала займатись кіокушинкай карате ще в третьому класі. Мене відвела мама, яка бачила, що я дівчинка активна та бойова. Перед тим були музика й танці, але із ними не склалось, — розповіла Настя Дузяк. — Зрозуміло, що відразу у спорті ідеально нічого не виходить. Та я не зупинялась і працювала над собою. Першу перемогу здобула у Гайсині на змаганнях. На обласних показала гірший результат, проте достойно себе проявила. На даний час маю десятки медалей та грамот. Щодо чемпіонату в Будапешті, то ставила перед собою ціль увійти у трійку переможців. Проте трохи засмутилась, отримавши бронзову медаль. Втім, зараз активно готуюсь до Кубка України, який днями відбудеться у Вінниці. Якихось ритуалів, які допомагають виграти, нема. Просто треба працювати та вірити у себе. Тим паче до постійних тренувань я звикла, і мені це подобається.

Анастасія навчається у Білоцерківському аграрному університеті та у майбутньому буде біотехнологом. Поки вона не знає, чим саме займатиметься у майбутньому. Але спорт у її житті точно буде.

Вікторія Снігур