Нещодавно на одному із інтернет-ресурсів з’явилась інформація про продаж «царської цегли з катакомб» та колишнього готелю «Центральний», 1893 року забудови.

Приміщення, яке знаходиться на Соборній, викупив підприємець Сергій Капуста і має наміри звести там торгово-офісний центр. Втім, під час підписання угоди Вінницька міська рада не згадувала, що під будинком проходить мережа старовинних підземних ходів, які будуть зруйновані під час будівництва. А їх перед початком робіт варто хоча б дослідити, бо це наша історія, яка в майбутньому може стати туристичною родзинкою. Цей факт, а також ганебний продаж цегли із підземелля та екс-готелю неабияк обурив активістів.

– Вінницька міська рада віддала будівлю в центрі міста разом з земельною ділянкою під знесення за мільйон гривень. Це був найстаріший готель міста. Цікаво, що в конкурсі брала участь фірма підприємця Сергія Капусти проти ФОП його дружини. Втім, найголовніше те, що під будинком знаходяться 400-річні підземелля, які використовували наші предки, переховуючись від ворогів. Перед початком будівництва археологічні розкопки не проводились, бо місцеві археологи дали довідку, що під будинком нічого цінного немає, — каже автомайданівка Тая Гайда. — Але днями архітектор Ленінського району Людмила Денисова виклала на своїй сторінці у соціальній мережі копії документу та мапу підземних ходів. Фото зроблені у 2000 році. А наприкінці 1980-их професійними спелеологами на замовлення міської ради проводилося експертне обстеження підземель під цим будинком. Чому ж тепер ми можемо втратити майбутню туристичну родзинку?

У понеділок активісти у супроводі журналістів вирушили на відверту розмову до керівника обласного департаменту культури та мистецтв. Але на місці Станіслава Городинського не було, тож за нього говорив завідувач сектору охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Михайло Потупчик.

– Будинок на Соборній не був занесений до списку пам’яток культурної спадщини. Щодо даного об’єкту, то не було подання щодо його занесення до реєстру. Мерією було проведено обстеження, визнано, що будинок аварійний і реконструкція чи відновлення неможливе. Лише демонтаж. Ніяких офіційних досліджень підземних ходів ніхто не проводив — ні археологічних, ні спелеологічних. Але були випадки любительських досліджень, зокрема відповідні світлини виклала Людмила Денисова. Але чи то підземні ходи, чи підвали — ніякого висновку ніхто не давав. Власники, які придбали цей дім, звертались до нас із дозволом про демонтаж його. Та формально ми його надати чи заборонити не можемо, тому що законодавством не передбачено процедури щодо надання дозволу на знесення будівлі, яка не є в переліку пам’яток. Але земляні роботи в історичному ареалі мають проводитись з дозволу Міністерства культури. Як на це останні відреагують і чи пропишуть проведення археологічних досліджень — не знаю. Але якщо запитуватимуть у нас, то будемо радити такі дослідження все ж проводити. Якщо підземні ходи будуть віднайдені під будинком, забудовник має їх зберегти.

Далі люди пішли до головного архітектора Вінниці Олександра Рекути. Він повідомив, що давно цікавився підземеллями і теж вважає їх важливою частиною історії міста. Умовами інвестиційної угоди не передбачено проведення археологічних досліджень. Втім, готовий ініціювати переговори з забудовниками щодо проведення таких досліджень. Про результати обіцяв повідомити одразу на початку 2019 року.

Наприкінці вдалось побувати і на будівництві, з якого на початку намагався вигнати якийсь будівельник зі словами: «Йдіть звідси, бо під вами може обвалитись підземелля». Згодом з’явився директор фірми-забудовника Олександр Цихомський. Він розповів, що про продаж цегли не в курсі. Зараз третій поверх розбирають. Цілу цеглу залишають, а потрощену, на якій жодних «царських поміток» немає, везуть на спеціальний майданчик у Луку-Мелешківську. Після того будівельник влаштував екскурсію, і підземних ходів виявлено не було. Але, як стверджують активісти, їх навмисно повели не тією стороною, яку вказано на карті.

Тож громадськість буде намагатись проконтролювати хід будівництва, а архітектор Віталій Плясовиця опублікував петицію на сайті міської ради щодо збереження вінницьких підземель.

Віталіна Трудько
Фото Сергія Хіміча