7 грудня у Вінниці з ознайомчим візитом перебував Постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Йоста Люнгман.

Під час зустрічі із міським головою Сергієм Моргуновим та головою Вінницької облдержадміністрації Валерієм Коровієм Йоста Люнгман ознайомився з фінансовими результатами реформи децентралізації та успішними муніципальними практиками в різних сферах.

– Ми спілкувалися з питань, які стосуються місцевого самоврядування та реформи децентралізації. Показали свою роботу майже за чотири роки в рамках децентралізації, по заходах з енергоефективності у нашому міському господарстві і системі теплопостачання міста, по транспортній реформі. Фактично ми представили пану Люнгману всі ті позитивні моменти, які нам вдалося досягти, а також ті виклики, які у нас є, та ті плани, які ми маємо до 2030 року в рамках інтегрованого розвитку міста, — розповів міський голова Сергій Моргунов під час прес-конференції.

Голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій зазначив:

– МВФ підтримує Україну у дуже відповідальний період, і ця підтримка відчутна. Міжнародний валютний фонд – це особлива міжнародна організація, яка зацікавлена у підтримці країн, які прагнуть до макроекономічної стабільності. Це дуже важливо, адже стосується питань валютного курсу, залучення інвестицій. Ми спілкувалися з питань проблематики реформи медицини та ще обговорили багато цікавих питань. Думаю, що ще більше ми зупинимося на питаннях розвитку Вінницького регіону, — зазначив Валерій Коровій.

Пан Люнгман підкреслив, що надважливе значення зараз має питання притоку інвестицій в Україну. І в цьому контексті дуже важливо, що робить влада на місцях для того, щоб залучити інвесторів: «Корисно виїжджати за межі Києва, в серце України, для того щоб на власні очі побачити плідні результати реформ в Україні. Як ви знаєте, Міжнародний валютний фонд пліч-о-пліч  з українською владою старанно працював над відновленням макроекономічної стабільності, яка зазнала певних проблем після рецесії 2014-2015 років. Статистика, цифри  – вони говорять самі за себе, але важливо побачити, як ці цифри транслюються у зміни в реальному житті. Дуже важливо, що позитивні зміни у макроекономічній стабільності відображаються на поліпшенні стандартів життя населення. Нам важливо бачити, як ці реформи, які ми обговорюємо з владою країни, мають безпосередній вплив на життя українців. Головне, щоб економіка продовжувала зростати, адже також будуть підвищуватися життєві стандарти українців. Для цього має збільшитися притік інвестицій в Україну, він має бути суттєвим. Ми говорили про те, які ж заходи вживає місцева влада для того, щоб посилити притік інвестицій».

Також Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман зазначив, що, на його думку, Вінниця, як і всі міста України, має багато інструментів для того, щоб у наступне десятиріччя сповна використати свій потенціал для економічного зростання.

Крім того, він прокоментував прийняття Верховною Радою України 6 грудня Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу, які дадуть можливість планувати бюджет України і органів місцевого самоврядування на кілька років.

«Це не просто подія — це віха у системі управління державними фінансами та місцевого самоврядування України. Тепер Україна приєднається до когорти тих країн, які накопичили суттєвий досвід багаторічного бюджетного планування, для того щоб посилити потенціал бюджету і зробити систему державних фінансів та фінансів місцевого самоврядування набагато ефективнішою. Так, ми звикли, що бюджет ухвалюється на рік, але ж ми дивимося на те, що система використання бюджетних коштів розтягується на термін, набагато довший, а для цього нам треба мати інструмент, який дає цим скористатися. Вчора Україна отримала цей інструмент, тепер органи державної влади та органи місцевого самоврядування розширюють свій горизонт планування, що дозволить їм ухвалювати набагато ефективніші рішення», — додав Йоста Люнгман.

Під час перебування у Вінниці пан Йоста Люнгман зустрівся із 400 студентами економічних спеціальностей найбільших університетів міста.

Сергій Годун