Могилів-Подільський без його великого та інтернаціонального ринку важко уявити, як і Київ без «Бесарабки». Кажуть, що під час війни у Придністров’ї тут можна було придбати навіть пістолет.

Нині на базарі так само «бурлить» своє життя: люди міняють валюту, продають десятки видів вин, домашньої ковбаси, бринзи та свіжу пресу, в числі якої і «33-й канал». А молдавани із сусідніх Атак несуть з дешевшої України сумки із технікою, побутовою хімією та різними наїдками. Одним словом — годує ринок всіх, і будь-які незрозумілі рухи там викликають резонанс.

Кілька тижнів тому міська влада взялась «зачищати» тротуари від торгових місць. І вже «під знос» пішли кілька десятків кіосків, для яких це «перший удар по бізнесу». І хоч для них мер обіцяє зберегти роботу, але люди впевнені: від цього вони лише постраждають. Тим більше, що за рік сплачували чималі кошти. Ось що нам розповіли працівники ринку на «гарячу лінію».

– У нашому місті нікому пожалітись не можна: ні в поліцію, ні у прокуратуру. Скрізь табу, бо наказ мера не обговорюється. Тож ваша газета — остання надія. Справа в тому, що на початку року усі працівники ринку здавали чималі гроші, аби мати можливість заробити на прожиття. І деякі суми сягали близько 300-400 доларів. Жіночки, які торгують газетами, сплатили по 13 тисяч гривень за малесенький шматочок місця і можливість заробити за день 100 гривень. Навіть з «горішників» за місяць брали 2000 грн., хоча займають зі своїм мішком вони не більше метр на два площі. І всю цю «дань», кажуть, збирав зять нашого мера. Але посеред року продавцям на тротуарах заявили — до кінця року маєте покинути місце. Переселяють людей з «окупованих тротуарів» в інше місце – біля авторинку. І дійшло до того, що велика кількість нових кіосків позакривала іншим працівникам ринку вхід до торгових місць. Тож тепер незадоволені ходять всі! В той же час мерія вже облаштувала зі шлагбаумом платну стоянку посеред вулиці біля ринку. Але квитків та чеків не дають, тому прослідкувати хід коштів неможливо. Саме тому днями хтось із людей не витримав і на одному із кіосків червоною фарбою написав: «Спинись вже!». А далі пішли нецензурні слова… Але буквально за кілька годин комунальники їх замалювали, бо для чого ця незручна ситуація?! – розповіли нам мешканці Могилева-Подільського.

Крім того, кажуть, напроти стоянки родич мера зводить двоповерховий будинок і має мету «загнати» до себе на територію продавців овочів та фруктів, яких ще раніше «попросили» із ринку. Але скільки буде коштувати та оренда — важко уявити. Найцікавіше те, що господар будинку навіть півметра не відступив від сусіднього, а просто домурував його впритул. Звісно, що таких порушень ніхто не побачить. Поки триває будівництво, жодної загорожі немає, на тротуарах пісок та щебінь, а люди ходять проїжджою частиною… Не дай Бог якась аварія – хто відповідатиме?

У свою чергу, мер Могилева-Подільського Петро Бровко так прокоментував інцидент.

– На тротуарі ніхто стояти не буде! Це рішення депутатів та запит громади…. Але я вам гарантую, що кіоск з всіма газетами та «33-м каналом» ніхто не закриє і він буде працювати в зручному для людей місці. І всередині ринку місця вистачить для всіх – продуктової та промислової групи. Адже всі ми хочемо купувати товар в цивілізованому місці по нормальній ціні… Значить, торгівля має бути цивілізованою, охайною і за усіма санітарними та пожежними стандартами.

У громади Могилева-Подільського до мера залишається ще багато запитань щодо ремонту міського ринку. Зокрема їх цікавить, на що збирали по 300 доларів з підприємців-тротуарників та по 2000 з «горішників», чому на парковці немає талонів, хто будується напроти базару і кому був адресований напис на кіоску «Спинись уже!»

Сподіваємось на відповідь.

Віталіна Володимирова